FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa zaostaje za SAD-om u financiranju istraživanja o raku

LONDON, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Istraživanje o raku usporava seu Europi zbog financijskih razloga, što potiče odlazak stručnjaka uSjedinjene Države i dovodi u pitanje skrb za bolesnike, prema studijiobjavljenoj u četvrtak.
LONDON, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Istraživanje o raku usporava se u Europi zbog financijskih razloga, što potiče odlazak stručnjaka u Sjedinjene Države i dovodi u pitanje skrb za bolesnike, prema studiji objavljenoj u četvrtak.

"Europska unija jako zaostaje za Sjedinjenim Državama" i mora "kratkoročno gledano udvostručiti iznose koje u tu svrhu izdvaja", istaknuo je u Londonu Richard Sullivan, predsjednik Europskog foruma voditelja europskih istraživanja o raku (ECRMF), organizacije koju je utemeljila Europska komisija.

Prema anketi ECRMF-a, SAD za istraživanje o raku izdvaja peterostruko više po glavi stanovnika (17,63 eura) od 25 država EU-a (3,76 eura).

Velike su i razlike među samim europskim zemljama. U 2002-2003. Velika Britanija je potrošila oko 388 milijuna eura, a Malta ni novčića. Europska komisija je pak izdvojila za istraživanje 90 milijuna eura.

U pogledu BDP-a, najviše u Europi je izdvojila Velika Britanija, zatim Švedska, Njemačka, Francuska i Nizozemska.

"Razlika u financiranju između EU-a i SAD-a je tolika", istaknuo je Sullivan, da "to snažno utječe kako na mogućnost EU-a da smanji odlazak znanstvenika u SAD, tako i na trgovačku privlačnost EU-a općenito i, naposljetku, na skrb bolesnika koji boluju od raka".

ECRMF je usto pozvao da se poboljša financiranje preventivnog djelovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙