FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Sastojak kanabisa usporava napredovanje ateroskleroze?

LONDON , 6. travnja 2005. (Hina) - Aktivni sastojak kanabisa olakšavaupalne procese i usporava napredovanje ateroskleroze kod miševa, avjerojatno i kod ljudi, izvijestili su u srijedu znanstvenici ženevskeSveučilišne bolnice u Švicarskoj.
LONDON , 6. travnja 2005. (Hina) - Aktivni sastojak kanabisa olakšava upalne procese i usporava napredovanje ateroskleroze kod miševa, a vjerojatno i kod ljudi, izvijestili su u srijedu znanstvenici ženevske Sveučilišne bolnice u Švicarskoj.

Dnevno uzimanje malih doza sastojka kanabisa delta-9-tetrahidrokanabinola (THC) sprječava nastanak ateroskleroze, glavnog uzroka srčanih bolesti i srčanih udara u zapadnim zemljama.

Dr. Francois Mach i njegovi kolege sa švicarskog sveučilišta nisu sigurni hoće li THC imati isti učinak kod ljudi, no vjeruju da će njihovo otkriće pomoći u pronalasku sastojaka koji imaju isti učinak kod ljudi bez popratnih efekata kao što su povišeni krvni pritisak ili euforija.

"Naš je cilj pronaći nove sastojke, nove molekule koje će imati samo protuupalni efekt", rekao je za Reuters dr. Mach. THC i slične molekule poznate su kao kanabinoidi. Kanabis, koji sadrži više od 60 različitih kanabinoida, i hašiš već stoljećima se koriste u medicinske svrhe.

Znanstvenici nakon miševa istraživanje namjeravaju provesti na glodavcima. Dr. Mach upozorava kako korištenje hašiša u medicinske svrhe ne treba izjednačiti s uživanjem marihuane koje, naprotiv, povećava broj srčanih otkucaja te uzrokuje oscilacije krvnog pritiska.

Nizozemska je prva zemlja u svijetu koja propisuje kanabis na recept kao lijek kod HIV-pozitivnih osoba, pacijenata oboljelih od multiple skleroze i nekih vrsta karcinoma. U SAD-u se kanabis u medicinskim ustanovama koristi kod oboljelih od AIDS-a te u sprječavanju povraćanja i mučnine kod oboljelih od raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙