FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ove bi godine trebali početi građevinski radovi na Matoševoj rodnoj kući

TOVARNIK,18. travnja 2005.(Hina) - Građevinski radovi na izgradnji,dogradnji i rekonstrukciji rodne kuće hrvatskog književnika AntunaGustava Matoša (1873.-1914.) u Tovarniku, trebali bi početi još ovegodine, najavljeno je na konferenciji za novinare Odbora za uređenjeSpomen-kuće Antuna Gustava Matoša, održanoj u Matoševoj rodnoj kući uTovarniku.
TOVARNIK,18. travnja 2005.(Hina) - Građevinski radovi na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (1873.-1914.) u Tovarniku, trebali bi početi još ove godine, najavljeno je na konferenciji za novinare Odbora za uređenje Spomen-kuće Antuna Gustava Matoša, održanoj u Matoševoj rodnoj kući u Tovarniku.

Predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Tovarnika, Željko Anić, podsjetio je kako je Matica hrvatska Tovarnik projekt uređenja rodne kuće A. G. Matoša pokrenula još 1998. godine.

"Nakon što smo uspjeli razriješiti imovinsko pravne odnose, u što je uloženo 1,7 milijuna kuna, još ove bi godine mogli započeti sa , konkretnim građevinskim zahvatima", rekao je Anić.

Naglasio je da je preduvjet za početak građevinskih radova ostvarenje načelnih dogovora postignutih s gradom Zagrebom i Hrvatskim saborom o pružanja potpore projektu.

Naime, kazao je Anić, prije mjesec dana na prijamu članova Odbora kod predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa, načelno je dogovoreno pokroviteljstvo Sabora nad obnovom Matoševe rodne kuće, dok je zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić također načelno obećao da će grad Zagreb sudjelovati u namicanju sredstava za obnovu i opremanje te kuće.

Izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija Matoševe rodne kuće, koja je trenutačno u vrlo derutnom stanju, trajala bi oko dvije godine i koštala oko 4,7 milijuna kuna, a troškovi opremanja još dodatnih 1,7 milijuna kuna, kazao je Anić.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i predsjednik Odbora za izgradnju Spomen-kuće Antuna Gustava Matoša, akademik Dragutin Tadijanović, koji je podsjetio kako je Matošu "posvetio dobar dio svog života kao urednik njegovih dijela i istraživač Matoševa života i književnog puta".

Članica Odbora dr. Katica Čorkalo-Jemrić rekla je kako će u obnovljenoj Matoševoj rodnoj kući biti pohranjena sva ostavština toga rano preminulog hrvatskog književnika, a u aneksu, čija je dogradnja u planu, smjestiti će se uredi kustosa spomen-zbirke te prostorije Matice hrvatske Tovarnik i manifestacije "Matoševi dani".

"Bio bi to pravi ravničarski kompleks, slika Hrvatske na slavonskom istoku", kazala dr. Katica Čorkalo-Jemrić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙