FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U New Yorku otkrivena spomen ploča žrtvama Jasenovca

WASHINTON/NEW YORK,18. travnja(Hina) - U Memorijalnom parku holokaustau Brooklynu u New Yorku u nedjelju je otkrivena spomen ploča žrtvamalogora Jasenovac, prvi javni spomenik stradalima u tom logorupostavljen u Sjedinjenim Državama.
WASHINTON/NEW YORK,18. travnja(Hina) - U Memorijalnom parku holokausta u Brooklynu u New Yorku u nedjelju je otkrivena spomen ploča žrtvama logora Jasenovac, prvi javni spomenik stradalima u tom logoru postavljen u Sjedinjenim Državama.

Organizator i inicijator postavljanja spomen ploče bio je Institut za istraživanje zločina u Jasenovcu (JRI) iz New Yorka, osnovan 1998., koji je na poticaj pripadnika židovske i srpske zajednice nakon više od tri godine dobio dozvolu newyorških gradskih vlasti za podizanje spomenika.

Na spomen ploči koju je otkrio nacionalni koordinator JRI-a Branislav Lučić piše na engleskom da je "od kolovoza 1941. do travnja 1945. stotine tisuća Srba, Židova i Roma, kao i antifašista mnogih nacionalnosti, ubijeno u logoru smrti Jasenovac koji su vodile hrvatske 'Ustaše'".

Lučić je rekao kako je smisao postavljanja obilježja da se ne zaborave žrtve Jasenovca i da se tako nešto više nikad ne ponovi.

O povijesnom dijelu vezanom uz Jasenovac govorio je Norman Markowitz, profesor povijesti na Sveučilištu Rutgers.

Spomenik je otkriven pred dvadesetak nazočnih, među kojima su bili i preživjeli iz Jasenovca te svećenik Srpske pravoslavne crkve iz New Yorka. Njegovim postavljanjem obilježena je 60-ta obljetnica proboja zatočenika iz jasenovačkog logora.

Otkrivanju ploče nisu nazočili predstavnici hrvatske diplomacije niti hrvatske zajednice koji, kako se doznaje u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, nisu bili ni pozvani.

JRI je prvotno tražio da na spomeniku napiše kako je u Jasenovcu ubijeno između 350.000 i 750.000 ljudi. Savjetodavni odbor za holokaust New Yorka uklonio je tu rečenicu i dopustio natpis da je ubijeno na stotine tisuća žrtava.

Udruga američkih Hrvata, Nacionalna Federacija Američkih Hrvata (NFCA), uputila je početkom travnja prosvjedno pismo vlastima New Yorka izražavajući negodovanje što je grad odobrio podizanje spomenika na kojem je naveden preuveličan broj žrtava u Jasenovcu.

Dužnosnik NFCA John Kraljic u pismu je podsjetio da ni jedan ugledan znanstvenik nije do sada ustvrdio da je broj žrtava u Jasenovcu bio preko 100.000 te naveo da na web stranicama Muzeja holokausta Sjedinjenih Država iz Washingtona stoji da se procjenjuje kako je broj žrtava bio između 56.000 i 97.000.

Kraljic je kazao da je u interesu velike Srbije prenapuhan broj žrtava kako bi se Hrvati ocrnili kao genocidni po prirodi, prikrila kolaboracija srpskih četnika u Drugom svjetskom ratu, zanijekalo sudjelovanje stotina tisuća Hrvata na strani saveznika u tom ratu i uskratilo pravo na neovisnost Hrvatskoj.

Na web stranicama Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu (čiji je naziv na engleskom ponešto drugačiji: Jasenovac Research Institute) kaže se da je Institut osnovan 1998. godine "u uverenju da nedavna tragedija na Balkanu vodi poreklo od zanemarenog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu".

Ignoriranje i zaborav zločina u Jasenovcu, mjestu najvećeg genocida ikad počinjenog na Blakanu, imalo je za posljedicu povampirenje fašizma na Balkanu, popraćeno smrtonosnom sotonizacijom Srba, stoji u napisu o povijesti i načelima Instituta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙