FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe zabrinuto zbog jačanja antiromskih osjećaja u Europi

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana Roma 8.travnja Vijeće Europe izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog jačanjaantiromskih osjećaja u Europi, a Međunarodna organizacija za migracije(IOM) pozvala je na pružanje dodatne humanitarne pomoći Romima koji supreživjeli holokaust a sada na prostorima istočne i srednje Europežive u velikoj bijedi.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana Roma 8. travnja Vijeće Europe izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog jačanja antiromskih osjećaja u Europi, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvala je na pružanje dodatne humanitarne pomoći Romima koji su preživjeli holokaust a sada na prostorima istočne i srednje Europe žive u velikoj bijedi.

Međunarodni dan Roma obilježava se na godišnjicu prvog Međunarodnog kongresa Roma, koji se održao u Londonu 1971. godine i smatra se početkom koordiniranih napora na promicanju prava i interesa Roma na međunarodnoj razini.

Zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchio izrazila je veliku zabrinutost zbog jačanja antiromskih osjećaja diljem kontinenta, osobito u starim i novim članicama Europske unije, što se nedavno očitovalo u obliku govora mržnje u javnim medijima, korištenju pitanja Roma u političke svrhe u predizbornim kampanjama i marketingu video-igrica koje prikazuju nasilje nad Romima.

De Boer-Buquicchio pozvala je europske Rome i ostale putujuće populacije da "preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom" aktivnijim zauzimanjem za poboljšanje svojih životnih uvjeta, koji su rezultat stoljetnih odbacivanja i diskriminacije, navodi se u priopćenju Vijeća Europe.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) upozorila je pak kako bi se stanje desetaka tisuća Roma koji su preživjeli holokaust, a sada žive u bijedi na prostorima istočne i srednje Europe, moglo pogoršati ukoliko im se ne pruži dodatna humanitarna pomoć.

Prema podacima IOM-a, u istočnoj i srednjoj Europi živi oko 145.000 Roma koji su preživjeli holokaust i kojima treba pomoć.

"Mnogi Romi žive u bijedi, u naseljima bez ikakve infrastrukture, naseljima koja ni ne postoje na planovima gradova", upozorava koordinator IOM-ovog programa za Rome Delbert Field. "Čak i u zemljama koje su nedavno pristupile EU Romi često žive u siromaštvu bez mogućnosti školovanja, zdravstvene zaštite i odgovarajućeg smještaja", dodaje on.

Romi koji su preživjeli holokaust primaju mirovine u iznosima od 10 do 120 američkih dolara, što se često koristi za uzdržavanje triju generacija koje žive pod istim krovom. Osim toga, mnoge žrtve holokausta ne primaju mirovine niti uživaju bilo kakve druge pogodnosti.

IOM je stoga od 2002., zajedno s lokalnim partnerima (nevladinim romskim organizacijama), pružio pomoć u hrani, ogrjevu, higijenskim potrepštinama te pravnu i medicinsku pomoć za 64.000 Roma žrtava nacizma.

Pomoć će se do kolovoza 2005. nastaviti pružati ostarjelim Romima u Bjelorusiji, Češkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Litvi, Latviji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori, Slovačkoj i Ukrajini, a osigurana je preko njemačke zaklade "Sjećanje, odgovornost i budućnost", navodi se u priopćenju IOM-a.

"Osiguravanjem dodatnih financijskih srdstava bila bi omogućena kontinuirana pomoć", ističe Field.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙