FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papina oporuka ukazuje na buduće odnose Crkve i Židova

RIM, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Odluka pape Ivana Pavla II. daspomene Židova u svojoj oporuci bila je znak njegovom nasljedniku danastavi i poboljšava otvaranje Crkve prema judaizmu, kazao je bivšivrhovni rabin Rima Elio Toaff.
RIM, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Odluka pape Ivana Pavla II. da spomene Židova u svojoj oporuci bila je znak njegovom nasljedniku da nastavi i poboljšava otvaranje Crkve prema judaizmu, kazao je bivši vrhovni rabin Rima Elio Toaff.

Toaff, koji je dočekao Papu u njegovom posjetu bez presedana rimskoj sinagogi 1986. godine, kazao je u intervjuu koji talijanske novine objavljuju u petak, da je bio iznenađen kada je saznao da je njegovo ime spomenuto u oporuci zajedno s dva rimokatolička prelata.

"To je vrlo važan, dirljiv podatak koji nisam očekivao", kazao je Toaff dodajući: "To je znakovit i duboki čin za Židove. Ali smatram i da je to također indikacija za katolički svijet".

"Papa Wojtyla želio je naznačiti put čiji je cilj daljnje uništavanje svih prepreka koje su tijekom stoljeća podijelili Židove i kršćane", nastavio je.

Toaff, koji je u petak nazočan Papinom sprovodu, kazao je kako se nada da će novi papa nastaviti s nasljedstvom Ivana Pavla II. i "otići i dalje...Ali teško je očekivati da će će taj netko biti poput njega."

Papa je osim Toaffa u svojoj opruci spomenuo i poljskog kardinala Stefana Wyszynskog i svog dugogodišnjeg osobnog tajnika nadbiskupa Stanislawa Dsiwisza.

Ivan Pavao II., prvi papa koji je stupio u sinagogu, pridonio je najviše do sada poboljšanju židovsko-katoličkih odnosa nakon holokausta.

Papa je u više navrata oštro osuđivao antisemitizam, te se ispričao zbog povijesnog lošeg ponašanja Crkve prema Židovima, koje je nazvao "našom dragom starijom braćom".

Ivan Pavao II. je 1993. godine uspostavio pune diplomatske odnose Vatikana s Izraelom, a 2000. godine je tijekom posjeta Svetoj zemlji obišao i memorijalni centar holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Papa je također molio i na Zapadnom zidu.

"Bio je bolestan, i ja sam ga otišao posjetiti. On je spavao. Poslao sam mu moje nabolje želje za oporavkom. Njegov tajnik je došao do mene širom otvorenih očiju. Kazao mi je da odmah moram otići do Pape. Čim me vidio, zagrlio me", prisjetio je Toaff svog prvog sastanka s Ivanom Pavlom II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙