FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Osumnjičen za gospodarski kriminal "težak" 1,8 milijuna kuna

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Zagrebačka policija osumnjičila je49-godišnjeg vlasnika i direktora jednog građevinskog poduzeća da jenezakonito pribavio više od 1,8 milijuna kuna, varajući na PDV-u iprisvojivši novac svog poduzeća.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Zagrebačka policija osumnjičila je 49-godišnjeg vlasnika i direktora jednog građevinskog poduzeća da je nezakonito pribavio više od 1,8 milijuna kuna, varajući na PDV-u i prisvojivši novac svog poduzeća.

Osumnjičeni, kojemu policija nije otkrila identitet, redovnim je putem tužiteljstvu prijavljen za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Policija ga sumnjiči da je od 2001. do 2003. drugim tvrtkama izdao ukupno 35 računa za isporučenu robu i obavljene usluge u vrijednosti većoj od četiri milijuna kuna. Na računima je, kažu u policiji, iskazao porez na dodanu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu većem od 700 tisuća kuna, iako za to nije ovlašten budući da njegovo poduzeće nije prijavljeno u registar obveznika PDV-a.

Osumnjičeni porez nije prijavio niti ga je platio, već je novac zadržao za sebe, pa je na taj način, tvrde u policiji, oštetio državni proračun.

Sumnjiči ga se i da je zloporabio položaj i ovlasti tako što je od jedne građevinske tvrtke u stečaju u gotovini "na ruke", u razdoblju od travnja 2002. do listopada 2003., dobio 1,1 milijun kuna. Novac mu je isplaćen preko 30 gotovinskih isplatnica kao akontacija za izvedene građevinske radove, a on ga nije položio na žiro-račun svog poduzeća jer je račun u blokadi od 1995.

U policiji kažu da je osumnjičeni novac zadržao za sebe, prekršivši tako Zakon o platnom prometu. Ukupno ga se tereti da je nezakonito prisvojio 1,8 milijuna kuna.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da osumnjičeni do sada nije bio kazneno prijavljivan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙