FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW osuđuje izručivanje osumnjičenih terorista

WASHINGTON,15. travnja 2005.(Hina) - Američka organizacija za ljudskaprava Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku, osudila je upetak trend među zapadnim zemljama, poput Sjedinjenih Država i VelikeBritanije, da osumnjičene teroriste šalju u zemlje poznate pomučenju.
WASHINGTON,15. travnja 2005.(Hina) - Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku, osudila je u petak trend među zapadnim zemljama, poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije, da osumnjičene teroriste šalju u zemlje poznate po mučenju.

U izvješću od 91 stranice HRW navodi da zapadne zemlje sve više izručuju osumnjičene teroriste državama s dobro poznatom praksom mučenja pri tom se osiguravajući samo ništavnim "diplomatskim jamstvima" da neće biti zlostavljani.

Izvješće iznosi pojedinosti o dvanaest slučajeva ostvarenih ili namjeravanih izručenja zemljama u kojima je mučenje uobičajeno.

HRW izvješćuje da su među državama koje nude jamstva i neki od režima s najgorom poviješću zlostavljanja navodeći Siriju, Egipat i Uzbekistan.

Izručenja su već obavljena ili predložena i Jemenu, Maroku, Tunisu, Alžiru, Rusiji i Turskoj gdje su određene skupine, primjerice osumnjičeni islamisti, Čečeni ili Kurdi, meta brutalnog zlostavljanja, kaže HRW.

Među zemljama koje su tražile diplomatska jamstva kako bi izručile osumnjičene su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Austrija, Nizozemska, Njemačka i Švedska.

Mučenje je zabranjeno međunarodnim pravom i nikakve iznimke nisu dopuštene čak i u ratno doba i u slučaju nacionalne krize, kaže HRW. Predviđena je i "apsolutna zabrana" izručenja ljudi mjestima gdje su izloženi opasnosti da budu mučeni.

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za mučenje, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe i UN-ov neovisni stručnjak za ljudska prava i protuterorizam upozorili su da uporaba diplomatskih jamstava potkopava globalnu zabranu mučenja.

"Vlade koje se koriste diplomatskim jamstvima jako dobro znaju da ona ne štite od mučenja", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth i naglasio da samo pritisak javnosti u Europi i Sjevernoj Americi može zaustaviti ovaj negativan trend.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙