FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve je spremno za povratak etiopskog obeliska iz Rima

AXUM, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Etiopija već 58 godina čekapovratak ukradenog nacionalnog blaga i čini se da će njezino čekanjezavršiti u utorak kada bi se u Axum iz Italije trebao vratiti prvi dioobeliska.
AXUM, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Etiopija već 58 godina čeka povratak ukradenog nacionalnog blaga i čini se da će njezino čekanje završiti u utorak kada bi se u Axum iz Italije trebao vratiti prvi dio obeliska.

Preostala dva dijela tog drevnog simbola kršćanstva, za koji se vjeruje da je star oko 1700 godina, trebala bi biti dopremljena u idućih 10 dana, izjavili su u ponedjeljak inženjeri koji nadziru restauraciju obeliska.

"Sve je spremno. Zrakoplov Antonov 124 sa srednjim dijelom obeliska iz Axuma, teškim 60 tona, doputovat će u utorak oko podneva", rekla je za Reuters talijanska inženjerka Simone Lattanz.

U povodu povratka obeliska planirano je održavanje svečanosti u Axumu, gdje su mostovi pojačani, a ceste proširene kako bi mogli proći ogromni dijelovi obeliska.

Ruski teretni zrakoplov jedan je od dva dovoljno snažna zrakoplova za prijevoz obeliska koji će biti transportiran u Axum, 850 kilometara sjeverno od glavnog grada Adis Abebe na trošak Italije.

Potkraj studenoga prošle godine konačno su završeni dugogodišnji bilateralni pregovori između Italije i Etiopije o vraćanju drevnog simbola kršćanstva u Axum.

Ovaj obelisk, težak 180 tona i visok 24 metra, pripada skupini od šest obeliska koji su u 4. stoljeću podignuti u Axumu u znak prihvaćanja kršćanstva.

Obelisk koji je dugo bio smješten na Piazza di Porta u blizini rimskog Koloseuma, odnesen je iz Axuma 1937. godine u vrijeme talijanske okupacije, a tijekom vladavine Benita Mussolinija obelisk je postao simbol talijanske fašističke vlasti. Nakon sloma fašističke Italije i osamostaljenja Etiopije, obelisk je dugo predstavljao kamen spoticanja u normalizaciji odnosa između dviju država.

Sredinom studenoga 2004., etiopski ministar vanjskih poslova Seyoum Mesfin i talijanski ministar vanjskih poslova nakon šezdestak godina međudržavnih razmirica potpisali su konačni dogovor o vraćanju i transportu obeliska iz Rima u Axum u razdoblju između veljače i travnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙