FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodne institucije osudile incidente s vojničkom prisegom u RS

BANJA LUKA, 18. travnja 2005. (Hina) - Europska unija, VeleposlanstvoSAD u BiH, NATO i Ured visokog predstavnika osudili su u zajedničkojizjavi incidente koji su se dogodili tijekom polaganja prisege uvojarnama Republike Srpske (RS) prošle subote, kada su regruti VojskeRS prisegnuli na vjernost Republici Srpskoj, umjesto Bosni iHercegovini, prenose u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine.
BANJA LUKA, 18. travnja 2005. (Hina) - Europska unija, Veleposlanstvo SAD u BiH, NATO i Ured visokog predstavnika osudili su u zajedničkoj izjavi incidente koji su se dogodili tijekom polaganja prisege u vojarnama Republike Srpske (RS) prošle subote, kada su regruti Vojske RS prisegnuli na vjernost Republici Srpskoj, umjesto Bosni i Hercegovini, prenose u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine.

Regruti Vojske RS prilikom davanja prisege u vojarnama na Manjači kod Banje Luke i u Bileći nisu pristali ponoviti riječi "da će čuvati i braniti BiH", već su se, u isti glas, zakleli na vjernost Republici Srpskoj, što je iznenadilo časnike, a oduševilo tisuće građana, koji su zvižducima popratili intoniranje državne himne BiH.

Međunarodne institucije zatražile su, prenosi list, da se ovi događaji vrlo ozbiljno razmotre jer, po njihovim riječima, "ukazuju na dublji problem unutar RS", dok su reakcije premijera RS Pere Bukejlovića i ministra odbrane RS Milovana Stankovića povodom prisegi ocijenjene "u potpunosti neprimjerenim".

Međunarodne institucije u zajedničkoj izjavi ovim povodom očekuju od ministra obrane RS Milovana Stankovića nedvosmislenu osudu ovih događaja i zahtijevaju istragu, o čijim rezultatima će obavijestiti ministra odbrane BiH Nikolu Radovanovića.

"Izviješće treba identificirati one koji su odgovorni za ovaj incident, te daljnje korake koje treba poduzeti kako bi NATO na svom sastanku u Vilnusu to mogao razmotriti", stoji u zajedničkoj izjavi.

EU, Veleposlanstvo SAD, NATO i OHR drže kako RS mora shvatiti da je entitet, a ne država, te da može postojati samo unutar BiH i to kao dio BiH.

"Ovi događaji predstavljaju ozbiljno pitanje vezano uz Ministarstvo odbrane RS, te naglašavaju potrebu, koju su identificirali glavna haška tužiteljica Carla del Ponte i NATO, eliminiranja sustavnih slabosti u sigurnosnim strukturama BiH, uključujući entitetska ministarstva obrane", naglašava se u zajedničkoj izjavi međunarodnih institucija, čije dijelove prenose Nezavisne novine od ponedjeljka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙