FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik: Karadžić je 1997. opljačkao 36 milijuna maraka

SARAJEVO, 31. ožujka 2005.(Hina) - Bivši lider bosanskih Srba RadovanKaradžić uzeo je nakon rata u Bosni i Hercegovini iz trezora Narodnebanke Republike Srpske 36 milijuna njemačkih maraka, a ta pljačkanikada nije istražena, izjavio je predsjednik najveće oporbene strankeu RS Milorad Dodik.
SARAJEVO, 31. ožujka 2005.(Hina) - Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uzeo je nakon rata u Bosni i Hercegovini iz trezora Narodne banke Republike Srpske 36 milijuna njemačkih maraka, a ta pljačka nikada nije istražena, izjavio je predsjednik najveće oporbene stranke u RS Milorad Dodik.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", Dodik koji se nalazi na čelu sve utjecajnije Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je kako postoje dokumenti koji pokazuju da je Karadžić 1997. godine jednostavno ukrao 36 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje su bile službenom valutom i u BiH.

"Prvo je iz trezora Narodne banke RS (u Banja Luci) uzeo apoene od 28 milijuna maraka, a drugom prilikom još osam", kazao je Dodik pojašnjavajući kako se pljačka odigrala u proljeće 1997. godine, kao i da je Karadžić ove novce doslovno odnio "u torbi".

Karadžić se tada, pod međunarodnim pritiskom, već povukao s dužnosti predsjednika RS no na vlasti su još uvijek bili njemu potpuno odani ljudi koji su radili sve što je zahtijevao.

To se odnosi i na Gojka Kličkovića, koji je u vrijeme pljačke Narodne banke bio entitetskim premijerom.

Tek u kolovozu 1997. Biljana Plavšić je izvela svojevrsni puč u kojemu je uklonila Kličkovića čime je počeo proces demontiranja struktura odanih Karadžiću.

Dodik međutim upozorava kako je skandalozno zapravo to što o pljački novca iz trezora Narodne banke RS nikada nije provedene nikakva istraga.

"Danas ljude optužuju za kupnju cvijeća, za isplate toplih obroka, proganjaju ih, a krađa tolikog iznosa novca nije mogla biti istražena ni procesuirana", konstatirao je Dodik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙