FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro istaknuti novinar Josip Grbelja

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Istaknuti publicist te dugogodišnjinovinar i urednik zagrebačkog "Večernjeg lista" Josip Grbelja umro jedanas prije podne u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, u 71. godiniživota.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Istaknuti publicist te dugogodišnji novinar i urednik zagrebačkog "Večernjeg lista" Josip Grbelja umro je danas prije podne u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, u 71. godini života.

Josip Jozo Grbelja rođen je 1935. u Raslinama kraj Šibenika. Srednju (učiteljsku) školu završio je 1955. u Šibeniku, 1980. diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je 1993. magistrirao, a 1997. stekao akademsku titulu doktora humanističkih znanosti.

U međuvremenu je radio kao učitelj, odgajatelj, te lektor, novinar i urednik u "Studentskom listu", "Šibenskom listu", "Vjesniku u srijedu", "Startu" i "Večernjem listu" u kojemu radi do odlaska u mirovinu 1994.

Surađivao je i s drugim hrvatskim listovima, poput "Arene", "Plavog vjesnika", "Vikenda" i "Studija".

Objavio je osam knjiga, tiskao tridesetak stručno-znanstvenih radova o književnosti, pedesetak feljtona, te scenarije za pet stručno-znanstvenih filmova od kojih je film "Jegulje" 1978. dobio prvu međunarodnu nagradu za scenarij.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a u tri mandata bio je predsjednik Hrvatskog društva folklorista Zagreb.

Bio je angažiran i u novinarskoj organizaciji - u dva je navrata bio član Predsjedništva Društva novinara Hrvatske, a upamćen je kao jedan od autora Kodeksa jugoslavenskih, odnosno hrvatskih novinara. Djelovao je i u Ogranku umirovljenih novinara, Skupštini Hrvatskog novinarskog društva (HND) i listu "Novinar", a aktivno je sudjelovao u brojnim skupovima HND-a.

Datum pokopa Josipa Grbelje bit će objavljen naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙