FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Izvješće o napadima na hrvatske medije

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - U godišnjem izvješću InternationalPress Institut (IPI) o napadima na novinare i slobodu medija listažrtava je deprimirajuće duga, primjećuje u prilogu za Glas AmerikeLada Stipić Niseteo u kojem prenosi dijelove izvješća koji se odnosena napade na hrvatske medije.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - U godišnjem izvješću International Press Institut (IPI) o napadima na novinare i slobodu medija lista žrtava je deprimirajuće duga, primjećuje u prilogu za Glas Amerike Lada Stipić Niseteo u kojem prenosi dijelove izvješća koji se odnose na napade na hrvatske medije.

IPI svake godine objavljuje detaljnu analizu napada na medije u svijetu te iznosi i pregled napada na medije u Hrvatskoj tijekom prošle godine. U izvješću IPI-a ponajviše mjesta zauzima rasplitanje afere prisluškivanja Helene Puljiz, te svađa Ivice Račana i Stjepana Mesića oko sudbine Joška Podbevšeka, piše Lada Stipić - Niseteo te navodi da je spomenut niz tužbi bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula protiv novina u Hrvatskoj radi članaka koji su se bavili njegovim poslovnim aranžmanima. Ministar je u izvješće "došao i radi poznatog pokušaja promjene inače posve korektne, ispravne i precizno sročene Hinine vijesti iz Bruxellesa", piše Stipić - Niseteo.

IPI također podsjeća na optužbe za suradnju sa stranim službama koje je protuobavještajna agencija iznijela spram šest hrvatskih novinara. Dio medijske slike je i pokušaj tadašnjeg ministra zdravstva i suradnika da podmite novinare kako bi pozitivnije pisali o pitanjima zdravstva, a ministar iz ove afere zaletio se na teren medijske represije izravnom intervencijom u sadržaj HTV-ovog dnevnika vezan uz skandal s privatizacijom "Sunčanog Hvara", piše Stipić - Niseteo.

IPI također navodi da su novinari iz više redakcija dobivali prijetnje smrću zbog članaka o nezakonitom ponašanju, primjerice pomoćnika ministra unutarnjih poslova u slučaju neplaćanja alimentacije ili nakon izvještavanja o postavljanju fašističkih obilježja u Lici.

U izvješću se spominje da su novinare tužili i tajkuni kada bi pisali o njihovim mutnim poslovima, a medijski su pak vlasnici imali drugih briga, piše Stipić Niseteo. U vrijeme dok je EPH ušao u aranžman s Vladom oko kupnje Slobodne Dalmacije, 12 tisuća primjeraka tjednika Arene sa člancima o neprimjerenom ponašanju ministra obrazovanja prema bivšoj djevojci otišlo je u otpad, "samo radi članka ili koincidencije da je vlasnik Arene", stoji u tekstu.

IPI navodi da su fotoreporteri "dobivali batine od crnokošuljaša u Zadru, a novinar u Splitu radi članka o krađama vojnog dužnosnika". Ministrica pravosuđa, i sama spomenuta radi pokušaja prekrajanja vlastite korektno navedene izjave, obećala je promjene u Krivičnim zakoniku, ali od obećanja se još nije maklo, navodi Stipić Niseteo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙