FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska novinarska federacija za dekriminalizaciju klevete

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Svjetska novinarska federacija (IFJ)pokrenula je kampanju za ukidanje klevete kao kaznenog djela uzemljama u kojima kleveta još uvijek nije dekriminalizirana, a međutakve još uvijek spada i Hrvatska.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Svjetska novinarska federacija (IFJ) pokrenula je kampanju za ukidanje klevete kao kaznenog djela u zemljama u kojima kleveta još uvijek nije dekriminalizirana, a među takve još uvijek spada i Hrvatska.

U kampanju su se uključili i hrvatski novinari, a o tom će se pitanju, među ostalim, raspravljati i na godišnjoj skupštini Europske novinarske federacije (EFJ) 3. i 4. travnja u Bilbau.

Naime, najnoviji slučajevi u Istočnoj Europi, Aziji i Africi, a u Hrvatskoj slučaj novinarke Ljubice Letinić koja je za klevetu osuđena, doduše samo na uvjetnu zatvorsku kaznu, ponovo u svijetu ali i u Hrvatskoj otvaraju raspravu o dekriminalizaciji klevete.

Upravo zato, IFJ je prihvatio da novinarka Novog lista i predsjednice Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva Gordana Grbić sudjeluje u međunarodnoj "elektroničkoj konferenciji" o slobodi govora i dekriminalizaciji klevete.

Kampanja IFJ-a, uz ostalo, uključuje osnivanje radnih grupa te pokretanje seminara i radionica o dekriminaliziranju klevete kako ova podvedena pod kazneno djelo ne bi služila za discipliniranje "neposlušnih novinara", odnosno kao oblik pritiska na slobodu izražavanja, kazao je predsjednik IFJ-a Christopher Warren.

IFJ želi ohrabriti javne vlasti u različitim državama, pa i u Hrvatskoj, da pristupe ukidanju klevete kao kaznenog djela, napomenuo je Warren, te podsjetio da je cijeli niz zemalja, kao što su Argentina, Bosna i Hercegovina, Češka, Egipat, Mađarska, Irska, Kenija, Moldova, Paragvaj, Slovačka, Španjolska i Ukrajina, ukinuo ili se sprema ukinuti klevetu kao kazneno djelo. I u mnogim od onih zemalja u kojima je klevetanje kazneno djelo, a među takve, primjerice, spadaju Francuska i Bugarska, za klevetu nije predviđena zatvorska nego samo novčana kazna.

Nažalost, kazao je Warren, još uvijek ima onih država, osobito u Aziji i Africi, u kojima se ozbiljno krši članak 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima koji govori o slobodi govora. Naravno, IFJ smatra da mehanizmi koregulacije i samoregulacije medija moraju kompenzirati činjenicu dekriminalizacije klevete te da treba tražiti nove oblike jačanja profesionalne etike koji štite osobe od presizanja medija u njihovu privatnost i intimnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙