FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tarčulovski izjavio da se ne osjeća krivim po optužnici

ZAGREB/DEN HAAG, 18. travnja 2005. (Hina) - Bivši policijski časnik izMakedonije Johan Tarčulovski, optužen za ratne zločine nad Albancima2001., izjavio je u ponedjeljak, u svom drugom pojavljivanju predHaškim sudom, da se ne osjeća krivim po optužnici.
ZAGREB/DEN HAAG, 18. travnja 2005. (Hina) - Bivši policijski časnik iz Makedonije Johan Tarčulovski, optužen za ratne zločine nad Albancima 2001., izjavio je u ponedjeljak, u svom drugom pojavljivanju pred Haškim sudom, da se ne osjeća krivim po optužnici.

Tarčulovski je rekao da se ne smatra krivim po tri točke optužnice koja ga tereti za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, okrutnog postupanja i nasumičnog uništavanja naselja počinjenih prilikom napada makedonske policije i vojske na albansko selo Ljuboten, kod Skoplja, 12. kolovoza 2001. u vrijeme sukoba s albanskim pobunjenicima iz gerilske skupine ONA.

"Nisam kriv", rekao je Tarčulovski pred ICTY-em.

U svom prvom pojavljivanju pred Sudom 21. ožujka Tarčulovski je zatražio odgodu izjašnajavanja o krivnji i iskoristio mogućnost da to učini u roku od 30 dana kao što je predviđeno Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a. Tarčulovski (30) je izrazio želju da se o krivnji izjasni u nazočnosti branitelja po osobnom izboru, a ne 'ad hoc' branitelja kojeg mu je za prvo pojavljivanje dodijelio Sud.

Makedonske vlasti uhitile su Tarčulovskog 14. ožujka, istog dana kada su primili optužnicu Haškog suda protiv njega i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog, a u Haag je prebačen u srijedu 16. ožujka.

Bivšeg ministra Ljubu Boškovskog (44) optužnica tereti po zapovjednoj odgovornosti za ista kaznena djela.

Tarčulovskog (30), koji je u to vrijeme bio tjelohranitelj pokojnog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, tereti se da je dan nakon pogibije osam makedonskih vojnika od podmetnute bombe, od kojih su dvojica bili iz njegovog sela Ljubanci kraj Skoplja, organizirao posebnu policijsku postrojbu i poveo je u svojevrsnu "kaznenu ekspediciju" na susjedno albansko selo Ljuboten. U napadu koji je trajao od 10. do 12. kolovoza 2001. ubijeno je sedam Albanaca, oko 100 ih je zatočeno i zlostavljano u policijskim postajama i bolnici u Skoplju, a 30-ak kuća i štala je spaljeno i uništeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙