FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kukasti križevi na spomeniku ubijenima poslije rata

LJUBLJANA,15. travnja 2005.(Hina) - Na jednom spomeniku žrtvama koje suubijene u svibnju i lipnju 1945., nedaleko od Ljubljane, prošlog sutjedna nacrtana dva kukasta križa, a natpis na spomeniku prebojan je ucrveno. Kako je u petak priopćila policija nepoznati je počiniteljoštetio spomenik blizu regionalne ceste Ljubljana - Brnik i još nijeotkriven. (Hina) xfl ybs
LJUBLJANA,15. travnja 2005.(Hina) - Na jednom spomeniku žrtvama koje su ubijene u svibnju i lipnju 1945., nedaleko od Ljubljane, prošlog su tjedna nacrtana dva kukasta križa, a natpis na spomeniku prebojan je u crveno. Kako je u petak priopćila policija nepoznati je počinitelj oštetio spomenik blizu regionalne ceste Ljubljana - Brnik i još nije otkriven.

Spomenik je podignut u 90-im godinama na mjestu gdje su prema kazivanjima ubijeni maloljetni slovenski domobrani nakon puštanja iz logora Šentvid 1945. godine.

Polemike oko obilježja ubijenima nakon II. svjetskog rata koji su stradali od tadašnjih komunističkih vlasti u Sloveniji ponovno su oživjele nakon dolaska sadašnje vlade koja predlaže da se na mjesta njihove pogibije napiše da su žrtve komunističke revolucije, čemu se opiru partizanski veterani.

Vlada desnog centra najavila je da će uz središnju proslavu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom ove godine na mjestu nekadašnjeg logora Teharje blizu Celja biti obilježena i obljetnica "prešućenih žrtava", više desetaka tisuća ubijenih u Sloveniji nakon II. svjetskog rata.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙