FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Židovske općine u povodu Edikta o toleranciji iz 1782.

ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici židovske nacionalnemanjine Grada Zagreba priredili su danas cjelodnevni prigodni programpovodom "Edikta o toleranciji Josipa II. iz 1782. godine" uprostorijama Židovske općine Zagreb.
ZAGREB, 17. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici židovske nacionalne manjine Grada Zagreba priredili su danas cjelodnevni prigodni program povodom "Edikta o toleranciji Josipa II. iz 1782. godine" u prostorijama Židovske općine Zagreb.

"Židovska općina otvorena je za građane Zagreba kako bi se pobliže mogli upoznati s kronologijom Općine odnosno s prošlosti, sadašnjosti i budućnosti židovske zajednice", rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb koja, podsjetio je, 2006. godine slavi 200. godišnjicu.

Tada će, najavio je, startati i projekt novog židovskog centra u Praškoj ulici, na mjestu gdje je nekada bila sinagoga.

Otvarajući cjelodnevni kulturni program posvećen "Ediktu o toleranciji", predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Tabaković Zoričić rekla je da je taj edikt, donesen 1782., jedan od prvih važnih dokumenata za povijest Židova u Hrvatskoj.

"Od tada do danas imali smo razne faze u razvoju naše zajednice", rekla je ocijenivši posebno važnim donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. kojim se omogućuje biranje vijeća, predstavnika i koordinacija nacionalnih manjina.

"Time smo dobili mogućnost da sudjelujemo u radu predstavničkih tijela županija, gradova i općina u sredinama u kojima radimo i živimo", rekla je Sanja Tabaković Zoričić.

Povjesničar Ivo Goldstein na predavanju posvećenom "Ediktu o toleranciji" rekao je da je taj edikt prvi zakonski propis koji je omogućavao Židovima i drugim inovjercima, primjerice protestantima, naseljavanje u neke zemlje Carstva, pa tako i u Hrvatsku.

"Taj dokument stoji na početku demokratizacije i početka procesa stvaranja ravnopravnosti za Židove u Habsburškoj Monarhiji", rekao je Goldstein i dodao da je ravnopravnost u Hrvatskoj dosegnuta tek 90-ak godina kasnije, 1873., u drugim djelovima monarhije i koju godinu poslije.

U Židovskoj općini Zagreb danas je bio i glavni rabin Hrvatske Kotel Da Don te zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, a brojni posjetitelji mogli su uživati u nastupu kletzmer sastava "Jewsers" kao i plesne skupine "Lomša" te projekciji filmova i ukusnim specijalitetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙