FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci i Palestinci žale zbog smrti Ivana Pavla II.

JERUZALEM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izrael je u subotu žalio zbogsmrti pape Ivana Pavla II. kojeg Židovi smatraju Papom koji je upovijesti bio najotvoreniji prema njihovu narodu.
JERUZALEM, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izrael je u subotu žalio zbog smrti pape Ivana Pavla II. kojeg Židovi smatraju Papom koji je u povijesti bio najotvoreniji prema njihovu narodu.

Ivan Pavao II. veliki je ugled u Izraelu stekao nakon povijesnog posjeta toj zemlji u ožujku 2000., tijekom obilaska tog dijela svijeta, zemlji u kojoj se rodio i u kojoj je živio Isus Krist.

"Izrael, židovski narod i cijeli svijet izgubili su danas velikog prvaka pomirbe i prijateljstva između religija", kazao je u subotu izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom.

"Pamtimo papu Ivana Pavla II. po njegovoj odvažnosti i viziji koja je omogućila uspostavu punih odnosa između Izraela i Svete Stolice" 30. prosinca 1993., dodao je Shalom u priopćenju.

"U ime izraelske vlade i naroda, izražavamo svoju sućut Katoličkoj crkvi", kazao je Shalom.

Izraelci će se napose sjećati Pape koji je pred Zidom plača u Jeruzalemu, najsvetijem mjestu judaizma, zatražio oprost od Boga za patnje nanesene židovima, a zatim je stavio papirić između kamenova u zidu na kojemu je vlastoručno napisao: "Bože naših predaka, izabrao si Abrahama i njegove potomke da tvoje Ime donesu narodima: duboko smo ožalošćeni zbog ponašanja onih koji su kroz povijest zadavali patnje tvojoj djeci i tražimo tvoj oprost".

Dopredsjednik vlade Shimon Peres rekao je da ga je "jako potresla" vijest o smrti Pape koji je bio "pravi duhovni vođa". "Uvijek ćemo ga se sjećati kao jednog od najvećih duhovnih vođa u proteklom stoljeću i u trećem tisućljeću, koji je u povijesti čovječanstva ostavio neizbrisiv trag".

Žaljenje za Papinom smrću izrazio je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je Ivana Pavla II. opisao kao velikog borca za svjetski mir, slobodu i prava ljudi, koji se zalagao za ravnopravnost svih religija.

Glasnogovornik Hamasa, Sami Aabu Zuhri istaknuo je kako razumije bol svih Kršćana i žali zbog papine smrt, te dodao: "Ivan Pavao II poštovao je volju i legitimnu borbu palestinskog naroda za slobodom i neovisnosti. Nadam se kako će i njegov nasljednik zadržati istu poziciju," kazao je Zuhri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙