FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O proslavi Andersenova rođendana u Hrvatskoj

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska će se sutra pridružitisredišnjoj proslavi dvjestote godišnjice rođenja najpoznatijegadanskog pisca i pjesnika Hansa Christiana Andersena, rečeno je nadanašnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome centru za dječjuknjigu Knjižnica grada Zagreba.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska će se sutra pridružiti središnjoj proslavi dvjestote godišnjice rođenja najpoznatijega danskog pisca i pjesnika Hansa Christiana Andersena, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome centru za dječju knjigu Knjižnica grada Zagreba.

Hrvatski prinos toj velikoj obljetnici dat će tako predstava "Mala sirena" Zagrebačkoga kazališta lutaka u režiji Zorana Mužića, nastala na temelju istoimene Andersenove bajke a na koju će stići djeca iz cijele Hrvatske, istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić.

Osim toga, dodala je, u Kazalištu lutaka dodijelit će se nagrade i priznanja za najbolje literarne i likovne radove nastale u kreativnim likovnim i literarnim radionicama u 33 narodne knjižnice i stotinu osnovnih škola diljem Hrvatske na temu Andersenovih priča i bajki.

Na taj natječaj pristiglo je 1774 dječjih radova - 312 literarnih i 1462 likovna rada, od kojih će njih 66 dobiti priznanja i nagrade, najavila je koordinatorica Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Hela Čičko. Među njima su 36 nagrađena likovna rada i 30 literarnih. U kategoriji likovnih radova bit će dodijeljeno i izuzetno priznanje koje će dobiti Osnovna škola "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskoga Broda i mentor likovnoga odgoja Đurđa Vilagoš za visoku kvalitetu i likovnu ujednačenost 28 likovnih radova u temperi učenika viših razreda te osnovne škole.

A točno na Andersenov 200. rođendan - u subotu, 2. travnja, u Danskoj će biti upriličena središnja proslava i to u sklopu najvećega kulturnog projekta u danskoj povijesti - cjelogodišnjega obilježavanja velike Andersenove obljetnice koji organizira Fondacija HCA 2005 pod visokim pokroviteljstvom danske kraljice Margarete II.

I na toj će proslavi, izvijestila je ravnateljica Bastić, Hrvatska imati svoje ambasadore - to su čelistica Monika Leskovar i redatelj Vinko Brešan.

Voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor podsjetila je da je i u našoj zemlji u tijeku Hrvatski nacionalni program proslave, a riječ je o jednogodišnjem projektu "Dobar dan, gospodine Andersen" Knjižnica grada Zagreba - Hrvatskoga centra za dječju knjigu.

U sklopu toga projekta, najavila je, u utorak, 5. travnja održat će se međunarodni stručni skup istoimenoga naziva na kojemu će se, istaknula je Javor, moći doista dobiti cjelovita i vrlo kompleksna slika o Andersenu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙