FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF upozorava na opasnost od rastućih cijena nafte i neuravnoteženosti

WASHINGTON,17. travnja(Hina) - Međunarodni monetarni fond (MMF) usubotu je upozorio na opasnost koju za globalni ekonomski rastpredstavljaju rastuće cijene nafte i ozbiljna neuravnoteženostsvjetskog gospodarstva te pozvao na njihovo rješavanje.
WASHINGTON,17. travnja(Hina) - Međunarodni monetarni fond (MMF) u subotu je upozorio na opasnost koju za globalni ekonomski rast predstavljaju rastuće cijene nafte i ozbiljna neuravnoteženost svjetskog gospodarstva te pozvao na njihovo rješavanje.

Direktor MMF-a Rodrigo Rato je rekao da je globalni financijski sustav poremećen zbog ogromnog deficita Sjedinjenih Država, slabog rasta u Europi i Japanu, niske štednje u SAD-u te neelastične valutne politike u Aziji.

"Iako je glavni scenarij za svjetsku ekonomiju iznimno pozitivan i vidimo dobru prigodu da se rast nastavi mi ne samo da savjetujemo zemlje nego ih pozivamo da poduzmu akciju oko tih pitanja globalnih neuravnoteženosti", rekao je Rato na konferenciji za novinare.

Rato je govorio nakon sastanka Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), tijela koje određuje MMF-ovu politiku, koji je uslijedio nakon susreta financijskih čelnika G7, sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

On je kazao kako je na ovim sastancima jasno naglašeno da globalne neuravnoteženosti predstavljaju rastuću opasnost.

Na konferenciji za novinare kojim je završen sastanak IMFC-a, njegov predsjedatelj britanski ministar financija Gordon Brown je rekao da su brige zbog rastućih cijena nafte igrale značajnu ulogu u razgovorima.

Tijelo je zaključilo da treba pojačati napore za povećanje opskrbe uključujući i alternativne izvore energije. "Priznajemo da nestabilnost cijena nafte i posebice njihova visoka razina posljednjih mjeseci mogu imati štetan utjecaj na ekonomski rast", rekao je Brown.

MMF-ovi zaključci se nadovezuju na obećanja financijskih čelnika G7 da će poduzeti odlučnu akciju kako bi se riješili problemi rastućih cijena nafte i globalnih neuravnoteženosti koji bi mogli potkopati rast svjetskog gospodarstva.

Rato je također ukazao na potrebu da azijske zemlje imaju "elastičnije valutne tečajeve" nakon što je skupina G7 neizravno pozvala Kinu da olabavi vezivanje svoga juana za dolar.

Sjedinjene Države traže da Kina prestane izravno vezivati vrijednost juana za dolar jer time šteti američkom izvozu.

Francuski ministar financija Thierry Breton je rekao da je u raspravi na susretu G7 jasno rečeno da je "juan podcijenjen" i da u skupini vlada konsenzus da Kina treba rješavati to pitanje.

Jedno od značajnih pitanja na sastancima MMF-a i Svjetske banke koje ovoga vikenda održavaju proljetno zasjedanje je i kako pomoći siromašnim zemljama u njihovu razvoju, a time se pozabvio i G7.

Skupina G7 nije uspjela postići dogovor o otpisu dugova koje opterećuju najsiromašnije zemlje. Priopćenje skupine nakon susreta je podržalo ukidanje dugova takvih zemalja, ali čelnici još trebaju riješiti razlike između konkurentskih planova Velike Britanije i SAD-a kako to učiniti.

Američki ministar financija John Snow je rekao IMFC-u da je prodaja MMF-ovih zlatnih zaliha kako bi se platilo smanjivanje dugova krivi pristup. To je prijedlog Velike Britanije dok SAD podržava uvođenje novog programa MMF-a koji bi pomogao uspješnim siromašnim zemljama, a da ne moraju posuđivati od te novčarske institucije i tako povećavati dugove.

IMFC je u priopćenju nakon sastanka rekao da zemlje u razvoju trebaju nastaviti s reformama kako bi ojačale investicijsku klimu i potaknule rast privatnog sektora. Svjetska zajednica sa svoje strane treba podržati te reforme kroz povećanu i bolje koordiniranu financijsku i tehničku pomoć i daljnje smanjivanje dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙