FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Globalizacija pomaže zemljama da čine još krupnije greške

WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) objavio je da je globalizacija trgovine otvorila zemljama svisokim deficitom poput SAD-a potencijalno opasan manevarski prostorza njegovo suzbijanje jer su strani ulagači spremni financiratidugove.
WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da je globalizacija trgovine otvorila zemljama s visokim deficitom poput SAD-a potencijalno opasan manevarski prostor za njegovo suzbijanje jer su strani ulagači spremni financirati dugove.

Ako se sklonosti ulagača promijene, neprekinuti visoki deficit SAD-a mogao bi dodatno sniziti vrijednost dolara, upozorio je MMF.

"Globalizacija dopušta zemljama da čine krupnije greške", konstatirao je MMF-ov gospodarski savjetnik i direktor odjela za istraživanja Raghuram Rajan prilikom predstavljanja polugodišnjeg izvješća "World Economic Outlook". "Globalizacija ne nameće strogu disciplinu fiskalnoj politici i zato ne sili nužno na prilagodbu politike", tumači on.

Proces globalizacije također "povećava malen ali izuzetno skup rizik naglih prilagodbi, koji u aktualnom kontekstu obuhvaća oštru deprecijaciju dolara, više kamatne stope i slabiji rast proizvodnje", upozorio je Rajan.

Stručnjaci gube strpljenje zbog američkog deficita koji uključuje deficit tekuće platne bilance od 666 milijardi dolara a dijelom ga financiraju strani ulagači. Zabrinuti su za stabilnost svjetskog gospodarstva u slučaju da ti ulagači, primjerice Kina i Japan, odluče preusmjeriti svoj novac na druga ulaganja.

Proteklih su mjeseci vladini dužnosnici u Južnoj Koreji i Japanu naznačili mogućnost diversifikacije deviznih rezervi, što bi moglo značiti kupovinu manje dolara, podsjetili su financijski analitičari.

"Mnogi promatrači, uključujući dužnosnike MMF-a, izrazili su zabrinutost što će korekcije deficita platne bilance na održivu razinu vjerojatno zahtijevati opsežne prilagodbe tečaja, posebno kada je riječ o američkom dolaru, što bi moglo unijeti kaos na globalna financijska tržišta i gospodarsku aktivnost", istaknuto je u izvješću MMF-a, uz napomenu da "prilagodbu novog porasta nego vanjskih obveza SAD-a ne treba uzimati zdravo za gotovo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙