FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: zahtjev za povlačenje optužnice protiv Borovnice

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) upetak je podnijelo zahtjev za povlačenje optužnice protiv bosanskogSrbina Gorana Borovnice, za kojeg dulje vrijeme postoje informacije daje mrtav, i to gotovo 10 godina.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u petak je podnijelo zahtjev za povlačenje optužnice protiv bosanskog Srbina Gorana Borovnice, za kojeg dulje vrijeme postoje informacije da je mrtav, i to gotovo 10 godina.

Smrt optuženika Borovnice utvrđena je "službenim dokumentima i pravosudnim postupkom u Republici Srpskoj" navodi se u podnesku Tužiteljstva upućenom predsjedniku ICTY-a, američkom sucu Theodoru Meronu.

U podnesku se ističe kako je Tužiteljstvo unatrag nekoliko godina provjeravalo informacije da "Borovnica živi u Republici Srpskoj pod drugim identitetom, ali da nije utvrđeno ništa što bi proturiječilo realitetu njegove službeno potvrđene smrti". Tužiteljstvo napominje da ostavlja mogućnost reaktiviranje optužnice ako se kasnije utvrdi da je Borovnica živ .

Majka Gorana Borovnice u više je navrata izjavila je da je njezin sin poginuo krajem 1995. godine, što su objavili mediji u Srbiji i srpskom entitetu u BiH.

U veljači 1995., kada je glavni haški tužitelj bio Australac Richard J. Goldstone, Borovnica je optužen zajedno s Duškom Tadićem prvim optuženikom kojem je suđeno u Haagu. Teretilo ih se u 34 točke za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva najmanje 12 te premlaćivanja i zlostavljanja više desetaka bošnjačkih zatočenika u logoru Omarska kod Prijedora 1992. godine. Borovnica je u prosincu 1995. izdvojen u posebnu optužnicu gdje ga se tereti za ubojstvo četiri bošnjačka zatočenika Omarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙