FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chomsky: Prijetnjama Iranu SAD straše Europu

LJUBLJANA,2. travnja(Hina) - Američki lingvist i politički teoretičarNoam Chomsky izjavio je da SAD neće napasti Iran i da su prijetnjeadministracije američkog predsjednika Georgea Busha toj državinamijenjene Europi, prenosi subotnji broj ljubljanskog Dela.
LJUBLJANA,2. travnja(Hina) - Američki lingvist i politički teoretičar Noam Chomsky izjavio je da SAD neće napasti Iran i da su prijetnje administracije američkog predsjednika Georgea Busha toj državi namijenjene Europi, prenosi subotnji broj ljubljanskog Dela.

"Prijetnje bombardiranjem Irana natjerat će vodstvo te države na veću represivnost i militarizaciju, a služi i zastrašivanju Europe. Većinom su prijetnje Iranu zapravo upućene Europi da prestane investirati u Iran, što je British Petroleum već učinio", rekao je Chomsky, dodajući da do napada na Iran neće doći ako uspije sadašnja politika zastrašivanja i izolacije te države.

Chomsky je u razgovoru za vodeći slovenski list, vođenom prilikom njegova posjeta Sloveniji gdje je dobio doktorat Sveučilišta u Ljubljani i bio primljen kod predsjednika Janeza Drnovšeka, priznao da ga službena američka historiografija ignorira zbog njegovih neobičnih tumačenja političkih procesa.

Među ostalim, Chomsky povijest Europe nakon Drugog svjetskog rata tumači obračunom pobjedničkih sila nad izvornim lijevim pokretima na starom kontinentu.

"Okupiranjem Europe SAD, Britanija i Rusija htjele su uništiti protufašističke pokrete otpora", rekao je Chomsky, dodajući da se to dogodilo u Italiji nakon 1943. godine.

"Partizani su već bili skoro sasvim istjerali Nijemce sa sjevera države i američke i britanske snage oslobađale su Italiju od njenih vlastitih ljudi, od partizana koji ustvari nisu bili komunisti nego demokrati s radikalnim lijevim programom", kaže Chomsky.

"Amerikanci to nisu mogli podnositi, pa su ih uništili i obnovili nešto slično prijašnjem fašističkom poretku. Slično su napravili u Njemačkoj i Francuskoj. Poslije rata obnovljen je stari konzervativni poredak kojega je pokretao biznis. Otpor je u povijesti bio uništen", nastavlja on, tvrdeći da je nova desnica koja se danas pojavljuje ekstremistička inačica fašizma koji se vraća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙