FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imenovani članovi slovensko-hrvatskog povijesnog povjerenstva

LJUBLJANA,31. ožujka 2005.(Hina) - Slovenska vlada imenovala je učetvrtak članove slovenskog dijela zajedničkog povijesnog povjerenstvakoje bi zajedno s hrvatskim povjesničarima trebalo prvi put zasjedatipotkraj travnja, javila je slovenska agencija STA. (Hina) xfl ybs
LJUBLJANA,31. ožujka 2005.(Hina) - Slovenska vlada imenovala je u četvrtak članove slovenskog dijela zajedničkog povijesnog povjerenstva koje bi zajedno s hrvatskim povjesničarima trebalo prvi put zasjedati potkraj travnja, javila je slovenska agencija STA.

Glasnogovornik vlade Jernej Pavlin rekao je da će slovenski dio povjerenstva voditi povjesničar dr. Janko Prunk (1942.), ministar za dijasporu u prvoj vladi Janeza Drnovšeka, istaknuti povjesničar i profesor na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani. Prunk je stručnjak za slovensku nacionalnu povijest 20. stoljeća, a blizak je stranci premijera Janeza Janše.

Imena ostalih 6 članova slovenskog dijela mješovitog povijesnog povjerenstva nisu objavljena.

Hrvatski premijer Ivo Sanader suglasio se s idejom o formiranju komisije povjesničara prigodom svog sastanka s Janšom u Mokricama prije dva mjeseca. Prema zamisli slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, povjerenstvo bi se bavilo odnosima dvaju naroda u 20. stoljeću i povijesnim činjenicama koje bi mogle biti relevantne za današnje odnose Hrvatske i Slovenije.

Slovenski premijer Janša izjavio je da zadaća komisije neće biti da donosi zaključke umjesto dviju vlada nego pokazati da otvorena pitanja proizilaze iz zajedničke prošlosti, što bi zbog povezanosti Slovenaca i Hrvata moglo pozitivno djelovati na traženje zajedničkih rješenja.

Slovenija je sličnu komisiju od 1993. do 2000. godine imala s Italijom, a pretprošle godine, odnosima Slovenije i Austrije također se počela baviti skupina povjesničara iz dviju država, na prijedlog ministarstava vanjskih poslova.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak također imenovala članove zajedničkog povijesnog povjerenstva.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙