FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Mladićev zamjenik ne osjeća se krivim za ratne zločine

DEN HAAG/ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - General vojske bosanskihSrba Radivoj Miletić, optužen za ratne zločine u Srebrenici i Žepi1995., u petak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjećakrivim ni prema jednoj od četiri točke optužnice.
DEN HAAG/ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - General vojske bosanskih Srba Radivoj Miletić, optužen za ratne zločine u Srebrenici i Žepi 1995., u petak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim ni prema jednoj od četiri točke optužnice.

"Nisam kriv", ponavljao je Miletić nakon što mu je belgijska sutkinja Christine Van Den Wyngaert pročitala pojedine točke u kojima ga se tereti za ubojstva, progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice i Žepe, kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Miletić (58) se predao 28. veljače, a na prvom stupanju pred ICTY 2. ožujka zatražio je 30-dnevnu odgodu za izjašnjavanje o krivnji.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica od 11. ožujka do 31. kolovoza 1995., Miletić je bio zamjenik zapovjednika VRS Ratka Mladića zadužen za operativni rad i obuku.

Zajedno s Miletićem optužena su i druga dva Mladićeva pomoćnika, generali Milan Gvero i Zdravko Tolimir. Gvero se također predao 28. veljače, a na prvom je pojavljivanju negirao krivnju za optužbe, dok je prvooptuženi Tolimir još u bijegu.

Prema optužnici, potvrđenoj 8. veljače 2005., Miletić, Gvero i Tolimir terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bilo "nasilno protjerivanje bošnjačkog stanovništva iz zaštićenih enklava UN-a Srebrenice i Žepe", u istočnoj Bosni.

Etničko čišćenje tog područja odvijalo se prema "direktivi br.7" Vrhovne komande VRS, koju je 8. ožujka 1995. objavio predsjednik RS Radovan Karadžić, a čiji je autor, prema optužnici, bio Miletić.

U Direktivi se naređuje: "Što prije izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe i time spriječiti i pojedinačno komuniciranje između tih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim djelovanjem stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici i Žepi."

Iako je provedba te direktive kuliminirala pokoljem više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, što je pravomoćnom presudom ICTY-a generalu Radislavu Krstiću 2003. okvalificirano kao genocid, te iako je većina sudionika udruženog zločinačkog pothvata optužena za genocid, trojicu Mladićevih pomoćnika Miletića, Gveru i Tolimira ta je najteža optužba zaobišla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙