FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzati identifikaciju žrtava iz Srebrenice

SARAJEVO,15. travnja 2005.(Hina) - Nizozemska vlada stavila je naraspolaganje milijun eura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe(ICMP) kako bi pomogla ubrzanje postupka identifikacije žrtava rata uBosni i Hercegovini a posebice onih iz Srebrenice, priopćeno je upetak iz sjedišta ICMP-a u Sarajevu.
SARAJEVO,15. travnja 2005.(Hina) - Nizozemska vlada stavila je na raspolaganje milijun eura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP) kako bi pomogla ubrzanje postupka identifikacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini a posebice onih iz Srebrenice, priopćeno je u petak iz sjedišta ICMP-a u Sarajevu.

Kako se navodi, nizozemsko veleposlanstvo u BiH izvijestilo je ICMP de vlada u Den Haagu želi da se uoči obilježavanja desete obljetnice masakra u Srebrenici na najbrži način identificira što više žrtava masakra što su ga počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Pomažući da se riješi sudbina nestalih možemo pomoći cijelom društvu da razriješi iznimno bolna pitanja prošlosti i u konačnici da se okrene ka budućnosti", stoji u izjavi koju je potpisao nizozemski veleposlanik u BiH Robert Bosscher.

Iz ICMP-a ističu da je nizozemska donacija dobro došla posebice stoga što je postupak identifikacije oko osam tisuća žrtava iz Srebrenice vrlo težak.

Navodi se da su počinitelji zločina žrtve naknadno premještali iz masovnih grobnica na različite lokacije i to po nekoliko puta.

Forenzički stručnjaci stoga pronalaze sekundarne masovne grobnice u kojima su ostaci žrtava izmiješani a postoje slučajevi u kojima su ostaci tijela jedne osobe otkriveni u nekoliko različitih grobnica.

Takvi postupci, ističe ICMP, predstavljali su pokušaj prikrivanja dokaza o počinjenim masovnim ubojstvima.

ICMP čija je zadaća tragati za nestalima na prostoru cijele bivše Jugoslavije raspolaže informacijama o 25.328 nestalih osoba iz cijele regije.

Utvrđivanje identiteta pronađenih posmrtnih ostataka obavlja se usporedbom DNA uzoraka dobivenih iz kostiju žrtava i krvi srodnika.

Na području BiH nestalim se vodi 20.696 osoba. ICMP je do sada analizirao uzorke kostiju s 11.259 pronađenih tijela pri čemu je podudarnost uzoraka DNA utvrđena u 7.939 slučajeva a točan identitet žrtava konstatiran u 5.688 slučajeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙