FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Javna rasprava o budućnosti ustava BiH u švicarskoj organizaciji

MOSTAR, 11. travnja 2005. (Hina) - Švicarsko veleposlanstvo u BiH iŠvicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) pokrenuli su seriju oddevet javnih rasprava o budućnosti Ustava BiH, od kojih je prvaodržana u ponedjeljak navečer u Mostaru.
MOSTAR, 11. travnja 2005. (Hina) - Švicarsko veleposlanstvo u BiH i Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) pokrenuli su seriju od devet javnih rasprava o budućnosti Ustava BiH, od kojih je prva održana u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Kako je rekao švicarski veleposlanik u BiH Urs Breiter ovim se diskusijama, u kojima će sudjelovati istaknuti dužnosnici i intelektualci, želi potaknuti rasprava o nužnosti izmjene Daytonskog ustava po kojem je BiH ustrojena od dva entiteta.

U večerašnjoj diskusiji čula su se suprotstavljena mišljenja. Profesor sarajevskog Sveučilišta Gajo Sekulić je kritizirao nacionalne kriterije u BiH predlažući ustroj građanske BiH u čijem bi središtu bio građanin, a ne nacija. No, profesor Sveučilišta u Mostaru Božo Žepić je rekao kako se pri ustroju Bih trebaju uzimati u obzir i nacionalni kriteriji. Žepić je ponovio svoja, ranije više puta javno izrečena, stajališta kojima se zauzima za uspostavu tri republike u BiH, rekavši kako bi se takvim modelom ustroja BiH riješilo nacionalno pitanje i osigurala stabilnost.

Na mostarskom skupu je pročitan i govor profesora iz Švicarske Georga Kreisa, koji, kako je obrazloženo, iz opravdanih razloga nije mogao na vrijeme stići u Mostar. Prof. Kreis je predložio da se u ustavnim reformama, odnosno oblikovanju novog Ustava BiH utemelji "državna nacija" u Bih umjesto tri nacije, odnosno tri konstitutivna naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙