FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija o slučaju Diona-Dinova

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo financija samo jeprovodilo odluku bivše Vlade iz studenog 2003. o prodaji novčanihpotraživanja državnih vjerovnika prema Dioni d.d. u stečaju, kao i uslučaju ostalih Vladinih odluka, priopćilo je danas Ministarstvofinancija reagirajući na natpise u medijima o tom slučaju, teponavljajući kako je odluka bivše Vlade u slučaju Diona-Dinovadonesena bez sudjelovanja stručnih službi u Ministarstvu financija.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo financija samo je provodilo odluku bivše Vlade iz studenog 2003. o prodaji novčanih potraživanja državnih vjerovnika prema Dioni d.d. u stečaju, kao i u slučaju ostalih Vladinih odluka, priopćilo je danas Ministarstvo financija reagirajući na natpise u medijima o tom slučaju, te ponavljajući kako je odluka bivše Vlade u slučaju Diona-Dinova donesena bez sudjelovanja stručnih službi u Ministarstvu financija.

Ministarstvo u svom priopćenju daje detaljnu kronologiju tog slučaja.

Hrvatska je Vlada, podsjeća se, 21. studenog 2003. donijela Odluku o prodaji novčanog potraživanja Ministarstva financija - Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje postoji prema stečajnom dužniku "Diona" d.d. u stečaju za jednu kunu, konzorciju domaćih proizvođača "Dinova" d.o.o.

Riječ je o odluci o prodaji novčanih potraživanja Porezne uprave u iznosu nešto većem od 6,8 milijuna kuna, Ravnateljstva za robne zalihe u iznosu od 15,7 tisuća kuna, zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 57,8 tisuća kuna i zavoda za mirovinsko osiguranje u iznosu od 24,6 tisuća kuna.

U odlukama Vlade RH od 21. studenog 2003. bilo je naznačeno da se za provedbu tih odluka zadužuju ministar financija i ministar gospodarstva.

Ministarstvo ističe da tim potraživanjima valja dodati i potraživanja razlučnih državnih vjerovnika u ukupnom iznosu od 58,5 milijuna kuna, od čega Hrvatske poštanske banke 15,5 milijuna, a Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka od 43 milijuna kuna (potraživanje koje je bilo osigurano hipotekama i koje je uvijek naplativo), temeljem Zaključka Vlade RH od 18. lipnja 2003.

Nadalje, ugovorom o otkupu potraživanja sklopljenim 18. studenog 2003. Hrvatski fond za privatizaciju prodao je svoje razlučno potraživanje u iznosu od 50,5 milijuna kuna Dinovi d.o.o Zagreb također za jednu kunu.

U priopćenju se nadalje navodi da je Ministarstvo financija - Porezna uprava sukladno Stečajnom zakonu dala 9. ožujka 2004. izjavu kojom je potvrđen prijenos tražbine Porezne uprave, te zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje na konzorcij domaćih proizvođača "Dinova" d.o.o. Zagreb.

Dakle, Ministarstvo financija je provodilo navedenu Odluku bivše Vlade RH, kao i u slučaju ostalih odluka Vlade RH, ističe Ministarstvo.

Potom je, kako se navodi, uslijedio zahtjev Državnog odvjetništva RH za preispitivanjem odluke Vlade RH o prodaji novčanih potraživanja državnih vjerovnika prema stečajnom dužniku Diona, konzorciju domaćih proizvođača Dinova.

Nadalje, na sastanku koje je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i na kojem su nazočili predstavnici Ministarstva financija, Porezne uprave, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Državnog odvjetništva utvrđeno je da navedene institucije nisu sudjelovale u pripremi prijedloga niti raspolažu dokumentacijom na temelju koje je donesena Odluka Vlade RH od 21. studenog 2003. Stoga nije bilo moguće pripremiti prijedlog akta kojima bi se razriješila navedena problematika.

Zaključak sastanka bio je da navedena ministarstva ne mogu preispitati odluke Vlade RH nego ih provoditi, ističe Ministarstvo financija.

Ponavlja također kako je konkretna odluka bivše Vlade RH u predmetu "Diona-Dinova" donesena bez sudjelovanja stručnih službi u Ministarstvu financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙