FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: Indeks tržišta rada u padu

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskomtržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u prvom jekvartalu ove godine ponovo u stagnaciji, dok istodobno poslodavciocjenjuju da će se rast plaća usporiti, iako raste potražnja zakvalitetnim zaposlenicima.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskom tržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u prvom je kvartalu ove godine ponovo u stagnaciji, dok istodobno poslodavci ocjenjuju da će se rast plaća usporiti, iako raste potražnja za kvalitetnim zaposlenicima.

Podaci su to iz ankete o Indeksu tržišta rada (ITR) za prvi kvartal 2005. web portala moj-posao.net, provedene tijekom veljače na uzorku od više od 100 poslodavaca i više od 1000 posloprimaca.

Indeks tržišta rada smanjen je za 3,8 postotnih poena u odnosu na studeni 2004. i njegova vrijednost za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosi 109,6.

No, gotovo 72 posto anketiranih poslodavaca namjerava povećati broj zaposlenih, i to je, po istim podacima, znatno veći postotak (za 4,8 postotnih poena) nego zadnjeg kvartala lani i ujedno dosad najveći postotak poslodavaca koji imaju namjere povećati broj zaposlenih u ovoj godini.

Najveći dio anketiranih poslodavaca najavljuje da će povećati broj zaposlenih zbog rasta poslovanja, a nešto manje njih učinit će to zbog premalog broja radnika i restrukturiranja tvrtki.

Većina poslodavaca, njih 61,4 posto, smatra da će u idućem razdoblju morati povećati plaće barem brzinom kojom kojom su ih povećavali u proteklom. To je značajno manje od 73,4 posto poslodavaca koliko ih je u zadnjem kvartalu prošle godine smatralo da će plaće rasti brže nego u prethodnom razdoblju.

Optimizam posloprimaca u prvom ovogodišnjem kvartalu, u odnosu na zadnje tromjesečje 2005., je u stagnaciji, no i dalje ih više od 73 posto smatra da su im izgledi za nalaženje boljeg posla vrlo dobri, dobri i osrednji.

Indeks tržišta rada se dobija usrednjavanjem podindeksa za poslodavce i posloprimce. Podindeks za poslodavce se izračunava na osnovu njihove procjene povećanja broja zaposlenih i plaća u idućih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Posloprimci istodobno procjenjuju kakvi su im izgledi za nalaženje boljeg posla uz ponuđene odgovore 'vrlo dobri, dobri, osrednji, loši, vrlo loši'. Podindeks je postotak onih koji su odabrali jedan od prva tri odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙