FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABN Amro podigao vrijednosti europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uspješno provedenoprikupljanje kapitala, potrebno nizozemskoj banci ABN Amro zafinanciranje širenja poslovanja u Italiji, popravilo je u četvrtakraspoloženje na europskim burzama te podiglo vrijednosti burzovnihindeksa.
LONDON/FRANKFURT, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uspješno provedeno prikupljanje kapitala, potrebno nizozemskoj banci ABN Amro za financiranje širenja poslovanja u Italiji, popravilo je u četvrtak raspoloženje na europskim burzama te podiglo vrijednosti burzovnih indeksa.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,4 posto, na 4.920 bodova. Za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.363 boda.

Dionica ABN-a ojačala je 1,7 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka od čak pet posto po objavi da će za kupovinu talijanske Bance Antonvenete ponuditi 6,3 milijarde eura. Prodajom novih dionica ABN je prikupio 2,5 milijarde eura.

Rast burzovnih indeksa poduprle su i dionice rudarskih koncerna, poput Anglo-Americana, Antofagasta i Xstrate, budući da je cijena bakra na šangajskoj burzi dosegnula rekordnu razinu uslijed proključale kineske potražnje. Dodatno, The Economist Inteligence Unit ustvrdio je da će obojene kovine ove godine imati zvjezdanu izvedbu i ponovno privući interes špekulativnih fondova.

Među vodećim gubitnicama, pak, bila je dionica španjolske Telefonice, oslabivši 0,78 posto, zbog špekulacija na burzi da bi ona ili Deutsche Telekom mogli podnijeti ponude za kupovinu britanskog telekoma O2.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 0,4 posto, završivši poslovanje na 11.668 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙