FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BRUXELLES - Europski ustav poletjet će u petak u svemir na Međunarodnu svemirsku postaju, priopćila je Europska komisija. Talijanski astronaut Roberto Vittori ponijet će sa sobom primjerak ustava u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz koja će poletjeti iz svemirskog centra Bajkonur u pravcu Međunarodne postaje. Da bi stupio na snagu, europski ustav koji je 29. listopada 2004. potpisan u Rimu treba potvrditi svih 25 zemalja EU-a. Budućnost ugovora u ovom času nije sigurna, jer bi ga Francuska mogla odbaciti na referendumu 29. svibnja.

LONDON - Studenti sveučilišta Brown, na Rhode Islandu u Sjedinjenim Državama, izumili su budilicu koja omogućuje buđenje u najlakšoj fazi noćnog ciklusa sna spavača. Izum omogućuje izbjegavanje umora i lošeg raspoloženja pri buđenju jer se zvonjava aktivira tek u lakoj fazi sna, čime se teoretski izbjegava ustajanje "na lijevu nogu". Pomoću mikroprocesora i trake s elektrodama oko glave spavača, sustav bilježi moždane valove tijekom svake faze sna. Informacije se izravno, bez žica, prenose do budilice. "Vi programirate vrijeme kada želite biti budni i ona zvoni tijekom posljednje faze lakog sna, prije tog vremena, piše New Scientist. Budilicu je izumio Eric Shashoua, koji je nedavno diplomirao na sveučilištu Brown, zajedno sa svojim prijateljima. Izrada prototipa budilice je gotovo završila, a autori se nadaju komercijalizirati svoj izum sljedeće godine.

NIMES - Jagode umjesto kokica u kinu, simbolična je inicijativa koju su pokrenuli proizvođači jagoda u francuskom gradu Nimesu, radi promocije jedne vrste jagoda. Jagode gariguette, izduženog oblika i jako mirisne, bit će ponuđene kino posjetiteljima tijekom ovog vikenda. Jedan do djelatnika kina Semafor, smatra da se radi o "simpatičnoj pomoći poljoprivredi" i postupku drugačijem od uobičajenih u multiplex kinima u kojima možete u predvorju vidjeti tek velike reklamne panoe. Pedestak restorana te regije ponudit će recepte na bazi te vrste jagoda, a gosti će ih dobiti u trenutku plaćanja računa. Pet de luxe hotela će ih ponuditi za doručak, a turisti će ih moći besplatno degustirati u turističkom informativnom centru grada.

RIM - Pogled na džunglu koju su opustošili pobunjenici mogla bi vas navesti da pomislite da je cilj nove video-igre pucati na sve što se pomakne, ali svrha "Food Force" koju predstavlja Svjetski prehrambeni program Ujedinjenih naroda je nahraniti što više osoba. UN-ova agencija se nada da će ta igra, u kojoj igrači usmjeravaju humanitarne djelatnike do najgladnijih, informirati djecu o teškoćama dostave hrane do onih koji su gladni, posebice u područjima sukoba. "Food Force" predlaže igračima da pokušaju dopremiti hranu na zamišljen otok Sehylan, opustošen ratom. Treba pronaći gladne, helikopterima dostaviti hranu i pokrenuti poljoprivredne projekte za budućnost. I sve to izbjegavajući neprijateljske snage. Food Force će izazvati zanimanje djece i predočiti im što je glad, koja ubija više ljudi od AIDS-a, močvarne groznice i tuberkuloze zajedno".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙