FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Jedna britanska katedrala krenula je u potragu za istinom što se krije iza bestselera Dana Browna, Da Vincijev kod. Katedrala u Manchesteru u ponedjeljak je organizirala večer posvećenu romanu, a stručnjaci, među kojima i jedan pisac i teolog, odgovarali su na pitanja o knjizi koju često napadaju zbog antikršćanstva. Organizator večeri kanonik Robin Gamble kaže da su svi opčinjeni tajanstvenošću, tajnama i mračnom stranom. Kaže da napeti triler postavlja pitanja poput onog je li Isus doista umro na križu, je li gral šalica krvi, je li Uskrs činjenica ili fikcija i zašto je to uopće važno. Da Vincijev kod moderna je potraga za Svetim gralom, kaležom iz kojega su Isus i učenici navodno pili za Posljednje večere. Kardinal koji predvodi vatikanski napad na Da Vincijev kod pozvao je prošli tjedan katolike da odbace knjigu zbog "hrpe laži što vrijeđaju kršćansku vjeru".

LOS ANGELES - Kalifornija možda jest 'zlatna država' no sve je veći broj građana Los Angelesa nezadovoljno kakvoćom života, pokazuje istraživanje na uzorku od 2003 odrasla građanina. Troškovi stanovanja i prijevoza velika su briga te trećina ispitanika izjavljuje da će u idućih pet godina napustiti okrug LA-a, što je gotovo dvostruko više nego u prijašnjem istraživanju 2003. godine. Više se građana izjasnilo da će napustiti okrug nego li ih je glasovalo prošloga tjedna na izborima za gradonačelnika, rekao je direktor kalifornijskog Instituta za javnu politiku Mark Baldassare. Oko 74 posto ispitanika navelo je kao najveći problem ogromne prometne gužve, 64 posto ispitanika drži glavnim problemom nedostatak jeftinog stanovanja, a 37 posto ispitanika vjeruje da će okrug u idućih 20 godina biti lošije mjesto za život.

LJUBLJANA - Na brdu Sabotin blizu Nove Gorice, na samoj granici Italije i Slovenije, nastavlja se rat kamenih grafita oko natpisa od kamenih blokova "Naš Tito", koji je lani prilikom ulaska Slovenije u Europsku uniju presložen u "Naša Slovenija", a nedavno vraćen u prijašnji oblik u znak prosvjeda zbog antislovenskog ozračja u Trstu. Kako je u ponedjeljak javila slovenska komercijalna postaja POP-TV, Talijani su samo stotinjak metara daleko od za njih provokativnog golemog natpisa "Naš Tito" postavili svoj slogan "Viva l'Italia" (Živjela Italija). Kako piše tršćanski Il Piccolo, talijanski natpis je bio postavljen još 1993. godine, a sada je obnovljen, kao i onaj posvećen Titu.

HONOLULU - Ostaci japanske podmornice iz Drugoga svjetskog rata pronađeni su kraj Havaja, objavili su u ponedjeljak istraživači. Terry Kerby, pilot istraživačkoga plovila iz ekipe havajskoga sveučilišta, kaže da su isprva mislili da je stijenje, ali stranice su se dizale tri ili četiri kata uvis. Riječ je o podmornici klase I-400 Sensuikan Toku, koje su do pojave nuklearnih podmornica s balističkim raketama u šezdesetim godinama prošloga stoljeća bile najveće podmornice na svijetu. Dugačke su bile oko stotinu i pedeset, a visoke petnaestak metara i primale su 144 člana posade. Nosile su tri zrakoplova "na sklapanje" koji su u nekoliko minuta bili spremni za let. Po jedna podmornica I-400 i I-401 pronađene su na pučini tjedan dana nakon japanske kapitulacije 1945. Njihova nikad završena misija bila je da iz zrakoplova na američke gradove bacaju štakore i kukce zaražene kugom, kolerom, tifusom i drugim bolestima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙