FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj "Lijanovići" utječe i na Ustavni sud BiH

SARAJEVO,14. travnja 2005.(Hina) - Visoko sudbeno i tužiteljsko vijećeBosne i Hercegovine (VSTV) kritiziralo je u četvrtak odluku Ustavnogsuda te zemlje da zadrži Matu Tadića na dužnosti predsjednika tog sudaunatoč činjenici da je protiv njega podignuta pravomoćna optužnica zaozbiljna kaznena djela u slučaju "Lijanovići".
SARAJEVO,14. travnja 2005.(Hina) - Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) kritiziralo je u četvrtak odluku Ustavnog suda te zemlje da zadrži Matu Tadića na dužnosti predsjednika tog suda unatoč činjenici da je protiv njega podignuta pravomoćna optužnica za ozbiljna kaznena djela u slučaju "Lijanovići".

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće na čijem je čelu sudac Suda BiH Branko Perić neovisno je tijelo koje jedino ima ovlasti imenovati i smjenjivati suce i tužitelje u BiH i uspostavljeno je kako bi se pravosudni sustav zaštitio od bilo kakvih političkih utjecaja.

Ono međutim nema nikakvih ovlasti nad Ustavnim sudom BiH koji je nedavno odbio zahtjev za smjenu Tadića nakon što je on zajedno Draganom Čovićem, braćom Ivanković-Lijanović i Zdravkom Lučićem optužen za zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Razmatrajući podizanje te optužnice, suci Ustavnog suda BiH prošlog su mjeseca konstatirali da bi smjena Mate Tadića bila moguća jedino u slučaju da mu je izrečena pravomoćna sudska presuda.

Visoki predstavnik za biH Paddy Ashdown koji je zbog podizanja optužnice smijenio Čovića s mjesta člana Predsjedništva BiH kazao je da neće poduzimati nikakve mjere protiv Tadića jer uvažava neovisnost pravosuđa.

U priopćenju VSTV-a koje je ovim povodom objavljeno u Sarajevu ističe se da to tijelo prihvaća da ništa ne smije ugroziti pretpostavku nedužnosti i da se prava Mate Tadića moraju poštovati i podržati.

"Međutim, s obzirom na to da je optužnicu protiv Tadića potvrdio Sud BiH kao i s obzirom na ozbiljnost optužnice koja ga tereti, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH izražava zabrinutost u povodu odluke što ju je donio Ustavni sud", stoji u priopćenju.

VSTV podsjeća da nema ovlasti nad Ustavnim sudom no pri tom upozorava da način na koji je taj sud postupio u slučaju Mate Tadića ukazuje na nužnost da se i suci Ustavnog suda podvrgnu ovlastima VSTV-a te da se to pitanje što prije zakonski uredi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙