FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina upozorio na neodrživost centraliziranog sustava u zemlji

RIJEKA,14. travnja 2005.(Hina) - Primorsko-goranski župan ZlatkoKomadina na današnjoj je proslavi 12. obljetnice osnutka te županijeponovno upozorio na neodrživost centraliziranog državnog sustava kojiumrtvljuje demokraciju i razvoj.
RIJEKA,14. travnja 2005.(Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj je proslavi 12. obljetnice osnutka te županije ponovno upozorio na neodrživost centraliziranog državnog sustava koji umrtvljuje demokraciju i razvoj.

Komadina je rekao da zbog državnog centralizma na lokalne izbore izlazi manje od 50 posto birača. U jedinicama lokalne samouprave ni izdaleka se ne provodi načelo supsidijarnosti, ističe Komadina, a razvoj Primorsko-goranske i ostalih županija ovisi o decentralizaciji.

Komadina tvrdi da su jedinice lokalne samouprave razvlaštene i marginalizirane te da je nemoguće bilo što važnije samostalno pokrenuti. Kao problem je istaknuo nereguliran regionalni razvoj, istaknuvši da se za to zalažu sve županije, ali i tijela EU-a. Zbog sadašnjeg sustava samo Zagreb može dosegnuti standard gradova u EU, ustvrdio je.

Komadina je dodao da ne zamjera isključivo sadašnjoj državnoj vlasti, nego nastoji upozoriti na bitno pitanje, a to je decentralizacija.

Na proslavi su uručene županijske nagrade. Nagradu za životno djelo dobio je Slavko Pleše za dugogodišnji doprinos osposobljavanju i pripremanju gluhih osoba za samostalan život i rad.

Godišnju nagradu dobio je Jakov Matunci, učenik 6. razreda osnovne škole u Malom Lošinju, za proučavanje i zaštitu guštera macaklina na otoku Lošinju.

(Hina) xdsil ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙