FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Europski parlament poziva Hrvatsku na dijalog sa Slovenijom

LJUBLJANA,14. travnja(Hina) - Europski parlament poziva Hrvatsku da udijalogu sa Slovenijom riješi preostale granične sporove, da izbjegavajednostrane poteze kojima želi posezati u određivanjeslovensko-hrvatske granice, te bez konsenzusa utjecati narazgraničenje, stoji u rezoluciji o regionalnoj integraciji nazapadnom Balkanu o kojemu će Europski parlament glasovati na krajusvog travanjskog zasjedanja, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,14. travnja(Hina) - Europski parlament poziva Hrvatsku da u dijalogu sa Slovenijom riješi preostale granične sporove, da izbjegava jednostrane poteze kojima želi posezati u određivanje slovensko-hrvatske granice, te bez konsenzusa utjecati na razgraničenje, stoji u rezoluciji o regionalnoj integraciji na zapadnom Balkanu o kojemu će Europski parlament glasovati na kraju svog travanjskog zasjedanja, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Tekst rezolucije predložio je u ime vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta liberalni zastupnik iz Danske Sanders Samuelsen. Za razliku od svojih vlada, komentira "Delo", zastupnici u Europskom parlamentu nemaju velikih političkih rezervi kad razmišljaju o strateškim pitanjima, pa se to vidi i iz rezolucije u kojoj su države zapadnog Balkana izravno upozorili što moraju činiti da ispune cilj, a kao crvenu nit istakli suradnju sa sudom u Haagu (osim u slučaju Makedonije i Albanije), te proces stabilizacije i pridruživanja, piše "Delo".

Slovenski zastupnik u Europarlamentu, socijaldemokrat Borut Pahor, iznio je u svojoj raspravi da uspostava mira još ne znači i rješenje složenih pitanja suživota naroda u regiji. Pahor je pozvao Europsku uniju da preuzme više inicijative i odgovornosti kako bi se na miran način i sporazumno odredio temeljni status nekih država, navodi "Delo".

Njegova liberalna kolegica Mojca Drčar Murko koncentrirala se na Makedoniju i rekla da ta država treba jasnu perspektivu približavanja EU-u, te pomoć u stabilizaciji svog novog identiteta, piše "Delo", uz dodatak da je Europski parlament potvrdio da je za Uniju zapadni Balkan regija koja ima prioritet, dok je povjerenik za proširenje Olli Rehn u parlamentu naglasio da će ova i iduća godina za proces proširenja EU-a na zapadni Balkan biti najvažnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙