FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gabrovec: Za teškoće štediša LB kriva Hrvatska

LJUBLJANA,19. ožujka 2005.(Hina) - Za teškoće štediša Ljubljanske bankeZagreb odgovorna je Hrvatska, a za rješenje tog pitanja u okvirusukcesijske rasprave o bivšoj Jugoslaviji bit će potrebna desetljeća,ocijenio je u razgovoru za mariborski list "Večer" od subote RudolfGabrovec, visoki predstavnik odbora za sukcesiju što ga vodi ministarfinancija Andrej Bajuk.
LJUBLJANA,19. ožujka 2005.(Hina) - Za teškoće štediša Ljubljanske banke Zagreb odgovorna je Hrvatska, a za rješenje tog pitanja u okviru sukcesijske rasprave o bivšoj Jugoslaviji bit će potrebna desetljeća, ocijenio je u razgovoru za mariborski list "Večer" od subote Rudolf Gabrovec, visoki predstavnik odbora za sukcesiju što ga vodi ministar financija Andrej Bajuk.

"U Beču još uvijek djeluje ured za pitanja sukcesije bivše Austro-Ugarske jer je riječ o dugotrajnim postupcima. Većinu sukcesijskih pitanja riješit ćemo u slijedećih deset godina, ali će za neka biti potrebno i više vremena", rekao je Gabrovec na pitanje koliko će pregovori o slijedništvu bivše Jugoslavije trajati.

Gabrovec je rekao da za probleme štediša Ljubljanske banke Zagreb, koji na svoje devizne uloge čekaju još od 1991. godine, nije odgovorna Slovenija nego Hrvatska koja, kako je rekao, prilikom osamostaljenja nije preuzela obveze za štednju po teritorijalnom načelu kao Slovenija.

"Naše je stajalište da novac štediša nije bio korišten u Sloveniji i da Slovenija od njega nije imala imovinske koristi. Proglašenje samostalne Slovenije nije ni u čemu dovelo do promjene vlasničkih prava u podružnici Ljubljanske banke u Zagrebu", rekao je Gabrovec.

Prema njegovim tvrdnjama Ljubljana raspolaže podatkom da aktiva te banke prilikom raspada bivše SFRJ bila dva i pol puta veća od pasive, pa ona raspolaže dovoljnim sredstvima da isplati štediše.

Jedini proces koji su hrvatski štediše pokrenuli protiv Slovenije jest onaj na Europskom sudu za ljudska prava u strasbourgu, dok je u svim drugim slučajevima tužena strana Ljubljanska banka, ustvrdio je Gabrovec. Dodao je da očekuje da će Makedonija prema dogovoru što prije sazvati novi sastanak država nastalih na području bivše Jugoslavije u vezi sa sukcesijom kako bi se rješavanje sukcesijskih pitanja nastavilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙