FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bosanski franjevci traže ukidanje entiteta u BiH

SARAJEVO,14. travnja(Hina) - Plenarno vijeće Franjevačke provincijeBosne Srebrene, koje je ovog tjedna zasjedalo u Sarajevu, predložiloje preustroj unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine kao ključ izlaskaiz "konfuznog i besperspektivnog stanja" u kojemu se ta zemljanalazi.
SARAJEVO,14. travnja(Hina) - Plenarno vijeće Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koje je ovog tjedna zasjedalo u Sarajevu, predložilo je preustroj unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine kao ključ izlaska iz "konfuznog i besperspektivnog stanja" u kojemu se ta zemlja nalazi.

Kako je u četvrtak prenijela Katolička tiskovna agencija BiH (KTA), bosanski franjevci konstatirali su da je nedopustivo dijeliti osobna od građanskih, vjerskih i nacionalnih prava, a na temelju činjenice da ih je sadašnji ustroj BiH "radikalno pogazio" zaključili su kako valja dokinuti "sve postojeće paradržavne modele ustroja BiH po bilo kojem isključivom načelu".

Plenarno vijeće Bosne Srebrene stoga je kao prvu mjeru predložilo reorganizaciju - do ukinuća - Federacije BiH i Republike Srpske u nedjeljivu civilnu i demokratsku državu BiH.

Bosanski franjevci drže kako je za BiH najprimjereniji županijski ustroj gdje bi se čvrsto štitila jednakost te građanska, vjerska i nacionalna prava kao i pravo na rad, gospodarenje i ekološko očuvanje dobara BiH.

Ističu također kako se mora osigurati povratak i život svakog pojedinca u slobodi i sigurnosti, zajamčiti sloboda i prosperitet te pravo osobnoga odlučivanja kao i pravo na istinu i pomirenje.

Bosanski franjevci posebice podsjećaju kako identitet nije samo politička kategorija nego dimenzija osobnog integriteta koji uključuje duhovnu, jezičnu, nacionalnu, povijesnu i kulturnu osobenost svakog pojedinca.

Stoga upozoravaju na opasnost "svakog kolektivizma koji s jedne strane duhovno zarobljava 'svoje' a s druge strane negira 'druge'".

U izjavi koju potpisuje provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan na kraju stoji kako valja raditi na dijalogu i pomirenju među svim ljudima u BiH, jer je to ne samo franjevački i evanđeoski nego i univerzalni zahtjev svakog čovjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙