FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush želi preinačiti nuklearni ugovor bez pregovora - NYT

WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Iza najnovije promjene u odnosuprema iranskom nuklearnom programu stoji cilj američkog predsjednikaGeorgea W. Busha da izmijeni Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, ada ne mora o tome pregovarati, piše u utorak list The New York Times(NYT).
WASHINGTON,15. ožujka 2005.(Hina) - Iza najnovije promjene u odnosu prema iranskom nuklearnom programu stoji cilj američkog predsjednika Georgea W. Busha da izmijeni Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, a da ne mora o tome pregovarati, piše u utorak list The New York Times (NYT).

Bushovi suradnici posljednjih dana priznaju da Iran bar na papiru ima pravo obogaćivati uran za proizvodnju električne energije, ali je Bush uspio uvjeriti europske saveznike da je jedini prihvatljivi ishod njihovih pregovora s Iranom da on mora odustati od toga prava, piše list.

Bush sada reinterpretira Ugovor o neširenju nuklearnog oružja smatrajući da postoji nova klasa država kojima se jednostavno ne može povjeriti tehnologija za proizvodnju nuklearnog materijala čak i ako sam ugovor ne pravi takvu razliku, kaže NYT.

U nedavnom priopćenju u povodu 35. obljetnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja Bush je rekao da se ne može dopustiti nekontroliranim državama koje ne poštuju svoje obveze da potkopavaju ugovor. Kazao je da se "moraju zatvoriti rupe koje dopuštaju državama proizvodnju nuklearnih materijala koji se mogu upotrijebiti za izgradnju bombi, pod krinkom civilnih nuklearnih programa".

Bijela kuća je nedavno objavila novi pristup pitanju iranskog nuklearnog programa u kojem dopušta Europskoj uniji koja pregovara s Iranom da mu ponudi jake gospodarske poticaje u zamjenu za suglasnost da se zatraže UN-ove sankcije ukoliko Iran odbije odustati od mogućnosti za proizvodnju nuklearnog materijala.

Američka administracija za sada nije javno objavila svoju namjeru o preradi ugovora. Objaviti u javnosti da je Iran zapravo pokusni slučaj Bushova šireg napora " kompliciralo bi već ionako prilično teške pregovore", navodi NYT visokog dužnosnika američke administracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙