FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Školski sindikati reagiraju na najavljeno povećanje plaća u srednjem školstvu

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU)nije protiv najavljenog povećanja plaća u srednjem školstvu, alitraži istodobni rast plaća i ostalim zaposlenima u školskom sustavu.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) nije protiv najavljenog povećanja plaća u srednjem školstvu, ali traži istodobni rast plaća i ostalim zaposlenima u školskom sustavu.

SHU je u današnjem priopćenju pozvao sve sindikate školstva da zajednički pokušaju ostvariti svoje ciljeve kao što su rast plaća u cijelom sustavu školstva, uklanjanje zaostajanja plaća (4,6 i 10 posto) u odnosu na druge javne službe, dogovor oko dinamike uklanjanja zaostajanja plaća od 14 posto za gospodarstvom te provedbu saborske odluke o selektivnom povećanju plaća.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama uskoro bi trebali potpisati Kolektivni ugovor koji bi zaposlenima u srednjim školama za 2005. osigurao povišicu plaće od 5,6 posto.

Predsjednik sindikata Andrija Puljević najavio je Hini da će se o toj temi očitovati sutra, 14. travnja, na konferenciji za novinare, no nije želio potvrditi hoće li sutra biti potpisan i Kolektivni ugovor dodajući kako se "na dokumentu još radi".

Najavljeno povećanje plaća u srednjem školstvu svojevrsna je nagodba između sindikata i Vlade zbog duga za neisplaćeni smjenski rad, obzirom da država zaposlenima u srednjem školstvu tri godine nije plaćala smjenski rad.

Dug za smjenski rad bio bi pretvoren u rast plaća za sve zaposlene, a plaće bi, ovisno o godinama staža, rasle i u iduće dvije godine.

SHU pak drži kako najavljeni rast plaća od 5,6 posto ne smije zadovoljiti sindikalne apetite jer dugovanje države obrazovanju i znanosti sada iznosi 14 posto, što će se očito i dalje povećavati.

Učiteljski sindikat ocjenjuje da pristajanje na socijalni mir u sljedeće tri godine u zamjenu za 5,6 posto povišice znači "odustajanje od stvarnog interesa članstva i izdaju dostojanstva zaposlenih".

Splitski Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu najavu sporazuma drži neprihvatljivom jer bi se profesori morali odreći zakonskog prava na 7.000 do 9000 kuna koje ostvaruju po sudskim presudama u korist 5,6 postotnog povećanja i zamrzavanja plaća za sljedeće tri godine.

"Tako bi profesori sami sebe financirali u iduće tri godine i preuzeli obavezu šutnje i odricanja od zahtjeva za izjednačavanjem plaća s drugim korisnicima državnog proračuna koje sada zaostaju više od 20 posto", ocjenjuje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙