FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Avberšek protiv poziva Ljubičiću da podnese ostavku

KARLOVAC, 21. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednica Samostalnog sindikatazdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek usprotivila se danaspozivu predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babićada ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić podneseostavku.
KARLOVAC, 21. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek usprotivila se danas pozivu predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića da ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić podnese ostavku.

Prvi puta u sindikalnoj praksi moram stati na stranu poslodavca, i to zato što je poslodavac ucijenjen, rekla je Avberšek na konferenciji za novinare u Karlovcu.

Optužila je Babića da traženjem ostavke ucjenjuje Ljubičića, iako je ministar ponudio ruku pomirenja i realno mogućih deset posto povećanja plaća za liječnike.

Avberšek je u subotu u s predstavnicama Sindikata medicinskih sestara i Sindikata zdravstva, MIO i socijalne zaštite potpisala s Ljubičićem sporazum o povećanju liječničkih plaća za deset posto u 2005., dok je Babić demonstrativno napustio sastanak prije potpisivanja sporazuma koji može stupiti na snagu tek kada ga potpišu sva četiri strukovna sindikata.

"Ne može Babić svoju prepotenciju izražavati traženjem ostavke samo zato što ministar ne ispunjava želje HLS-a, iako država to realno ne može ispuniti", rekla je Avberšek.

Babić traži da se poštuje Strukovni kolektivni ugovor za liječnike koji je potpisao s bivšim ministrom Andrijom Hebrangom 8. prosinca prošle godine, po kojem bi liječnicima kroz šest godina plaće porasle za sto posto.

Deset posto ili 220 milijuna kuna Hebrang je osigurao u proračunu za ovu godinu i to nije sporno, ali Babić traži i položajne dodatke i dežurstvo, kazala je Avberšek.

Optužila je Babića i Hebranga da su 8. prosinca na prevaru potpisali Strukovni kolektivni ugovor koji bi, da se primjenjuje, iznosio 500 milijuna kuna, a ne 220 milijuna godišnje.

Pomnoženo sa šest godina, to je tri milijarde kuna samo za povećanje plaća, dežurstva i položajne dodatke koji su sastavni dio ilegalnog Strukovnog kolektivnog ugovora, a tog novca nema, rekla je Avberšek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙