FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umirovljenici: Vladina sporost u provedbi sporazuma je neprihvatljiva

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Koordinacija umirovljeničkih udrugaocijenila je danas neprihvatljivim odugovlačenje i sporost Vlade okoprovedbe sporazuma s umirovljenicima, posebice oko donošenja Zakona oumirovljeničkom fondu.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Koordinacija umirovljeničkih udruga ocijenila je danas neprihvatljivim odugovlačenje i sporost Vlade oko provedbe sporazuma s umirovljenicima, posebice oko donošenja Zakona o umirovljeničkom fondu.

"Možemo zaključiti da se namjerno odugovlači s donošenjem Zakona o fondu za povrat duga umirovljenicima, vjerojatno i zato što tražimo da se u Fond unesu dionice koje imaju svoju burzovnu, a ne samo knjigovodstvenu vrijednost", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije umirovljeničkih udruga Vladimir Lokmer.

Podsjetio je kako je Zakon o fondu trebao biti donesen još u srpnju prošle godine, ali do danas nije dovršen, pa je Koordinacija, koja okuplja oko 400.000 članova, nedavno uputila zahtjev Vladi da ga do kraja sadašnjeg zasjedanja Sabora uputi u proceduru. To znači da prije toga treba biti izračunat pojedinačni dug za svakog umirovljenika, te ukupni dug.

Lokmer je podsjetio da je prema sporazumu s Vladom udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći trebao još u siječnju ove godine iznositi 50 posto, što nije ostvareno, a ne provodi se niti usklađivanje mirovina s porastom BDP-a jednom godišnje.

Umirovljeničke udruge upozorile su na mogućnost da Vlada pod pritiskom MMF-a vrati stari model usklađivanja mirovina.

"Držimo apsolutno neprihvatljivim vraćanje na stari model koji je godinama rušio vrijednost mirovina", kazao je Lokmer dodavši da bi takav potez Vlade doveo do prestanka važenja sporazuma.

Sadašnji model usklađivanja mirovna s rastom bruto plaće umirovljenici smatraju velikim uspjehom u ostvarenju svojih prava pa ga se ne žele odreći i vratiti se na formulu izračuna prema troškovima života i rastu plaća.

Ako Vlada promijeni sadašnju formulu, umirovljenici će poduzeti sva legalna sredstva protesta, najavio je Lokmer dodajući kako prosvjedi u tom slučaju ipak nisu vjerojatni.

Umirovljenici smatraju neopravdanim obrazloženje da se formula usklađivanja mirovina treba promijeniti radi smanjenja proračunskog deficita.

"Kod nas mirovine terete BDP sa 14 posto, dok u Njemačkoj taj udio iznosi 17 posto, a u Grčkoj čak 25 posto" istaknuo je Lokmer. Dodao je kako su nove restrikcije apsolutno neprihvatljive, jer su dosadašnje "dotukle" umirovljenike, posebice one s najnižom mirovinom.

Krajem prošle godine među umirovljenima nakon siječnja 1999. bilo je čak 67 posto onih s najnižom mirovinom, koja za 30 godine staža prosječno iznosi 1.380 kuna, a nastavi li se postojeći trend taj će udio za nekoliko godina među novoumirovljenima iznositi preko 90 posto", tvrdi Lokmer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙