FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brz rast socijalnih izdataka u Poljskoj

VARŠAVA, 16. ožujka 2005. (Hina) - Poljsko ministarstvo rada isocijalne skrbi očekuje rast izdataka za mirovine, bolovanja,zdravstvenu skrb i socijalno osiguranje za 150 posto u slijedećih 15godina, objavili su poljski mediji.
VARŠAVA, 16. ožujka 2005. (Hina) - Poljsko ministarstvo rada i socijalne skrbi očekuje rast izdataka za mirovine, bolovanja, zdravstvenu skrb i socijalno osiguranje za 150 posto u slijedećih 15 godina, objavili su poljski mediji.

Izdvajanja će samo u 2006. biti povećana 15 milijardi zlota (oko 3,6 milijardi eura) i doseći će 220 milijardi zlota. U 15 godina dosegnuti će gotovo 500 milijardi zlota (122,12 milijardi eura).

Stručnjaci toga ministarstva vjeruju da takozvani Hausnerov plan nije ostvario onoliko ušteda u proračunu koliko se prethodno očekivalo. Ekonomisti upozoravaju da vlada mora pronaći drugačije načine smanjenja javne potrošnje.

Donedavni ministar gospodarstva Jerzy Hausner, koji je podnio ostavku u siječnju, bio je autor plana fiskalne reforme kojom je do 2007. trebalo uštedjeti u proračunu 54 milijarde zlota kako bi Poljska do kraja desetljeća bila spremna za uvođenje eura. No, rad na tome planu i potrebnoj regulativi prestao je uoči poljskih izbora koji bi se trebali održati početkom lipnja.

Jedan od načina smanjenja proračunskog deficita i povećanja dodatnih sredstava mogao bi biti izdavanje državnih obveznica, pišu tamošnji mediji. Podaci Ministarstva financija pokazuju da postoji velika potražnja inozemnih investitora za obveznicama koje izdaje Poljska. Inozemni investitori držali su u prosincu 2004. u svojim rukama obveznice u vrijednosti 62 milijarde zlota. Ministarstvo financija također je objavilo da je javni dug iznosio 402,9 milijardi zlota 2004. što je povećanje u odnosu 2003. za 24 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙