FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski ulagači fokusirani na susjedne zemlje

BUDIMPEŠTA, 4. travnja 2005. (Hina/MTI) - Mađarski ulagači fokusirajuse uglavnom na nove članice Europske unije i na zemlje koje teženjezinu članstvu, a glavne su im destinacije trenutno Slovačka,Rumunjska i Hrvatska, objavio je u ponedjeljak mađarski dnevni listMagyar Nemzet.
BUDIMPEŠTA, 4. travnja 2005. (Hina/MTI) - Mađarski ulagači fokusiraju se uglavnom na nove članice Europske unije i na zemlje koje teže njezinu članstvu, a glavne su im destinacije trenutno Slovačka, Rumunjska i Hrvatska, objavio je u ponedjeljak mađarski dnevni list Magyar Nemzet.

U tim je zemljama za mađarske ulagače privlačan relativno slabije razvijeno gospodarsko okruženje koje im omogućuje lakši nastup na tržištu, te prilike za brže ostvarivanje profita i zemljopisna blizina, navodi mađarski list.

Nedavna reforma poreznog sustava u Slovačkoj i ulazak te zemlje u EU snažno su pojačali izravna mađarska ulaganja, ističe Tibor Varga, čelnik ureda Mađarske agencije za ulaganja i razvoj (ITD Hungary) u Bratislavi.

Do rujna 2004. Mađarska je zauzimala sedmo mjesto na stranih ulagača u Slovačku a ukupna mađarska ulaganja dosegnula su 1,7 milijardi dolara, pri čemu je uglavnom riječ o krupnim ulagačima poput naftne kompanije Mol.

Sljedeća je popularna destinacija za mađarske ulagače Rumunjska gdje je do danas formirano više od 5000 mađarsko-rumunjskih joint venturea a Mađarska također zauzima 7. mjesto na popisu stranih ulagača s ukupnom vrijednošću ulaganja koja premašuje 700 milijuna dolara a uglavnom je usmjerena na sektor maloprodaje.

Hrvatska je ranije smatrana rizičnim mjestom za ulagače, no a u razdoblju od 1993. do 2004. privukla je 930 milijuna dolara vrijedna mađarskih ulaganja, objavio je Tibor Sult, čelnik ureda ITD Hungary u Zagrebu. Mađarska ulaganja u Hrvatskoj usmjerena su na proizvodni i sektor maloprodaje, turizam, sektor usluga, privatizaciju a prisutna su i "greenfield" ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙