FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnomorske zemlje - magnet za izravna ulaganja u jugoistočnoj Europi

BEČ, 24. ožujka 2005. (Hina/APA) - Oko tri četvrtine ukupnih novihizravnih ulaganja u jugoistočnu Europu slilo se 2004. u Rumunjsku iBugarsku, pri čemu je veliki dio od osam milijardi novih ulaganjadošao iz Austrije, pokazala je analiza Bank Austria Creditanstalt(BA-CA), objavljena u četvrtak u Beču.
BEČ, 24. ožujka 2005. (Hina/APA) - Oko tri četvrtine ukupnih novih izravnih ulaganja u jugoistočnu Europu slilo se 2004. u Rumunjsku i Bugarsku, pri čemu je veliki dio od osam milijardi novih ulaganja došao iz Austrije, pokazala je analiza Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), objavljena u četvrtak u Beču.

Rumunjska i Bugarska razvile su se u apsolutne zvijezde u skupini zemalja jugoistočne Europe, konstatiraju autori, uz napomenu da je oko 50 posto svih inozemnih izravnih ulaganja u jugoistočnu Europu slilo u Rumunjsku, dok se četvrtina slila u Bugarsku.

Glavni je razlog pritoka ulaganja u Rumunjsku privatizacija naftne kompanije Petrom (OMV) i elektroenergetskih poduzeća Electrica Dobrogea i Electrica Banat, koje je kupio talijanski Enel. Tako je Rumunjska s oko četiri milijarde eura u 2004. pretekla Hrvatsku, koja je u 2003. zauzela vodeće mjesto u regiji po obujmu izravnih inozemnih ulaganja.

Ulaganja u Rumunjsku u 2004. proizlaze iz prodaje sedam regionalnih elektroenergetskih kompanija i prodaje udjela u tk-poduzeću BTK.

"Pritok izravnih inozemnih ulaganja u jugoistočnu Europu premašio je u 2004. granicu od osam milijardi eura. To je novi rekord i odgovara gotovo pet posto BDP-a regije", tumači glavna ekonomistica BA-CA Marianne Kager.

Po proračunima banke, kumulirani pritok izravnih inozemnih ulaganja dosegnuo je krajem 2004. gotovo 41 milijardu eura. Time je volumen ulaganja unutar pet godina gotovo učetverostručen.

Usprkos naglom rastu ulaganja inozemni je kapital još uvijek razmjerno slabo zastupljen u jugoistočnoj Europi. Tako su izravna inozemna ulaganja krajem 2004. dosegnula oko 800 eura po stanovniku u usporedbi s 2200 eura u novim članicama EU-a.

Iznimka je u tom kontekstu Hrvatska u kojoj izravna ulaganja od gotovo 2300 eura po stanovniku prekoračuju čak i prosjek među novim članicama Unije. Na drugom je mjestu u regiji Bugarska s 1100 eura po stanovniku a na trećem Rumunjska s točno 700 eura po stanovniku.

"Hrvatska bi zbog odgode pregovora o pristupu EU mogla izgubiti na atraktivnosti i ta bi se prednost mogla istopiti", ocjenjuju u BA-CA. "Zbog mogućnosti pristupa EU u regiji jugoistočne Europe treba očekivati kontinuirano poboljšanje okvirnih uvjeta za inozemne ulagače, koje će se očitovati kroz stalnu visku razinu izravnih inozemnih ulaganja", ističe Kager.

BA-CA očekuje da će pritok kapitala i ove i sljedeće godine premašiti osam milijardi eura godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙