FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski parlament izglasao pravo na smrt

PARIZ, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament konačno je unoći s utorka na srijedu, nakon glasovanja senatora o verzijiusvojenoj u Nacionalnoj skupštini, izglasao prijedlog zakona kojiuspostavlja pravo na smrt, a da pritom nije legalizirana eutanazija.
PARIZ, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament konačno je u noći s utorka na srijedu, nakon glasovanja senatora o verziji usvojenoj u Nacionalnoj skupštini, izglasao prijedlog zakona koji uspostavlja pravo na smrt, a da pritom nije legalizirana eutanazija.

Prijedlog predviđa da se liječenje ne nastavlja zbog "nerazumne tvrdoglavosti". Prijedlog određuje da osoba u zadnjoj fazi bolesti treba odlučiti o ograničavanju ili potpunom prekidu liječenja i odobrava davanje lijekova protiv bolova čak i ako ubrzavaju smrt.

Ovaj pragmatični tekst nastao je nakon smrti Vincenta Humberta u rujnu 2003. godine. Mladi tetraplegičar htio je umrijeti pa mu je majka, u skladu s njegovom željom, dala injekciju barbiturata nakon koje je pao u komu. Preminuo je dva dana nakon što je primljen u centar za reanimaciju u Berck-sur-Meru.

Potkraj ožujka ove godine rasprava je ponovno oživjela nakon smrti Amerikanke Terri Schiavo koja je u komi bila 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙