FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski parlament ukinuo 35-satni radni tjedan

PARIZ, 23. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament odobrio jepromjenu kontroverznog zakona o 35-satnom radnom tjednu koji je uvelabivša socijalistička vlada radi smanjenja nezaposlenosti, ali je pomišljenju aktualne vlade postigla upravo suprotan učinak.
PARIZ, 23. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament odobrio je promjenu kontroverznog zakona o 35-satnom radnom tjednu koji je uvela bivša socijalistička vlada radi smanjenja nezaposlenosti, ali je po mišljenju aktualne vlade postigla upravo suprotan učinak.

Nakon zadnjeg čitanja u donjem domu parlamenta u kojem dominiraju stranke desnice, za promjenu zakona glasalo je 350 parlamentaraca dok je njih 135 bilo protiv.

Promjena predviđa da standardni radni tjedan i dalje traje 35 sati ali će radnici u privatnom sektoru moći sklapati sporazume s upravom o produljenju tjedna za maksimalno 13 prekovremenih radnih sati.

Predviđeni su poticaji za radnike da "prodaju" slobodne dane koje su zaradili radeći više od 35 sati tjedno. Naime, ubuduće će radnici spomenute slobodne dane lakše pretvarati u odgovarajuće povećanje plaća odnosno veća mirovinska prava.

Vlada desnog centra tvrdi da je cilj najnovije promjene obnova radnog morala u Francuskoj i pružanje prilike ljudima da "rade više kako bi više zaradili". Pariz također ističe da promjena nije obvezujuća da se ne odnosi na javni sektor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙