FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amato: EU mora ubrzati proces primanja balkanskih zemalja

BRUXELLES, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija moraubrzati proces primanja svih balkanskih zemalja u punopravno članstvokako bi regiji dala novo usmjerenje i spriječila da se ne pretvori ugeto u srcu Europe, poručila je u utorak skupina utjecajnih europskihdržavnika.
BRUXELLES, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija mora ubrzati proces primanja svih balkanskih zemalja u punopravno članstvo kako bi regiji dala novo usmjerenje i spriječila da se ne pretvori u geto u srcu Europe, poručila je u utorak skupina utjecajnih europskih državnika.

"Status quo ne vodi nikamo", rekao je novinarima bivši talijanski premijer Giuliano Amato.

Dodao je da Europska unija mora biti spremna na velike troškove kako bi pomogla integraciji regije u punopravno članstvo umjesto da i dalje troši goleme iznose na financiranje vojne nazočnosti u tom području kako bi očuvala krhki mir.

"Regija će postati 'crna rupa' Europe, geto, a Europska unija trošit će novac da izolira geto", upozorio je. "To je cijena nemarnosti", naglasio je.

Amato je predsjednik Međunarodnog povjerenstva za Balkan, koje čine ugledni visoki dužnosnici iz cijele Europe.

Skupina je predstavila izvješće o budućnosti Balkana koje će poslati visokom predstavniku Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani, povjereniku za proširenje Olliju Rehnu i ostalim visokim europskim dužnosnicima.

Izvješće upozorava da Balkan zbog nepostojanja stabilnih vlada i državnih institucija tone u korupciji i krijumčarenju oružja, droge i ljudi.

Ne pomogne li Europska unija regiji da joj se priključi, neće imati druge opcije nego da uvede ograničenja na kretanje ljudi, čime će samo pojačati osjećaj geta, ističe se u izvješću.

"Taj geto obuhvaćat će većinu balkanskih naroda, naguranih iza zida viznih ograničenja koja će onemogućavati očajnim ljudima da drugdje traže posao. Postoji rizik da balkanske zemlje, umjesto da nadoknade izgubljeno, još više zaostanu."

"Balkanska regija trebala bi napredovati sa sadašnje razine protektorata i slabih država na razinu pristupa Europskoj uniji", ističe se u izvješću.

Međunarodno povjerenstvo za Balkan poziva stoga da se krajem 2006. održi summit EU-a i Balkana na kojem bi svaka zemlja dobila individualno prilagođen plan za pristup EU.

Summit bi trebao objaviti i tzv. "Balkansku reviziju" koja bi pokazala koliko zemlje EU-a troše na regiju te predložiti "Balkanski proračun" koji će postati integralnim dijelom proračuna EU.

"2014. je godina i Sarajevo je mjesto gdje će Europska unija moći ponosno objaviti dolazak 'Europskog stoljeća'", zaključuje izvješće, podsjećajući da je riječ o 100. godišnjici ubojstva austrougarskog nadvojvode Franje Ferdinanda, događaju koji je potaknuo Prvi svjetski rat.

Upitan smatra li taj simboličan datum realnim rokom za ulazak svih balkanskih zemalja u EU, Amato je odgovorio: "Po nama to može biti realno i bilo bi poželjno. To bi se moglo izvesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙