FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka na Vijeću ministara podržala Hrvatsku

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Slovačka je na današnjem sastankuVijeća ministara EU-a u Bruxellesu podržala hrvatske ambicije zaotvaranje pregovora o članstvu s EU-om 17. ožujka, izjavio je urazgovoru za Hinu glasnogovornik slovačkog ministarstva vanjskihposlova Juraj Tomaga.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Slovačka je na današnjem sastanku Vijeća ministara EU-a u Bruxellesu podržala hrvatske ambicije za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om 17. ožujka, izjavio je u razgovoru za Hinu glasnogovornik slovačkog ministarstva vanjskih poslova Juraj Tomaga.

Slovački diplomatski predstavnici stupili su u srijedu u kontakt s Hinom kako bi demantirali izvješće austrijske novinske agencije APA koja je javila da se Slovačka unatoč ranije iskazanoj potpori predomislila i u posljednji trenutak svrstala uz one zemlje koje su izrazile svoje protivljenje otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom 17. ožujka.

"Slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan odlučno je podržao Hrvatsku", rekao je Tomaga. "Informacija austrijske agencije je netočna", rekao je, dodajući da je Slovačka od APA-e zatražila ispravak te vijesti.

Bezrezervna potpora Slovačke otvaranju pregovora 17. ožujka bila je izražena i hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu tijekom njegova nedavnog posjeta toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova EU-a odgodili su u srijedu u Bruxellesu pristupne pregovore s Hrvatskom, koji su trebali početi u četvrtak, bez određivanja novog datuma.

Vijeće je usvojilo pregovarački okvir za Hrvatsku, što omogućuje da se pregovori otvore čim se za to steknu uvjeti.

U zaključcima sastanka ovaj se put ne spominje izravno "posljednji optuženik" koji mora što prije biti lociran i izručen u Haag, kako je to ranije stajalo u prosinačkoj odluci Europskog vijeća, ali se podsjeća na te zaključke.

"Vijeće je ponovilo važnost pune suradnje s ICTY-em svih zemalja zapadnog Balkana; riječ je o bitnom zahtjevu za nastavak njihova približavanja EU-u. Vijeće je također podsjetilo na zaključke Europskog vijeća iz prosinca 2004. godine", kaže se u zaključcima.

Upitan zašto u zaključcima nije spomenut odbjegli general Ante Gotovina, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn objasnio je da u zaključcima iz prosinca nije spomenuto da je uvjet njegovo izručenje ICTY-ju, nego da je uvjet puna suradnja s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙