FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: pregovori odgođeni, nema novog datuma - duže

BRUXELLES,(H) - Ministri vanjskih poslova EU-a odgodili su u srijedu uBruxellesu pristupne pregovore s Hrvatskom, koji su trebali započeti učetvrtak, bez određivanja novog datuma, potvrdio je luksemburškiministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn.
BRUXELLES,(H) - Ministri vanjskih poslova EU-a odgodili su u srijedu u Bruxellesu pristupne pregovore s Hrvatskom, koji su trebali započeti u četvrtak, bez određivanja novog datuma, potvrdio je luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn.

"Nakon rasprave u Vijeću, budući da nije bilo suglasnosti, otvaranje pristupnih pregovora je odgođeno", pročitao je Asselborn na konferenciji za novinare zaključke Vijeća EU-a.

Vijeće je usvojilo pregovarački okvir za Hrvatsku, što omogućuje da se pregovori otvore čim se za to steknu uvjeti.

"Međuvladina bilateralna konferencija bit će sazvana zajedničkim dogovorom čim Vijeće bude moglo ustvrditi da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em", kaže se u zaključcima.

Asselborn je najavio mogućnost da bi pregovori mogli započeti već sljedeći mjesec ako Hrvatska do tada ispuni postavljeni uvjet.

"Vjerujem da bi se vrata EU-a za Hrvatsku mogla otvoriti već sljedeći mjesec, kada imamo novu sjednicu Vijeća i već tada bi mogli započeti pregovore bez ikakvih problema, jer je pregovarački okvir usvojen", rekao je Asselborn.

"Ključ za otvaranje pregovora nije u EU-u, Haagu, ni u bilo kojoj članici EU-a, nego u punoj suradnji s ICTY-em, ključ je u Hrvatskoj", dodao je.

"Siguran sam da će nakon današnje odluke hrvatska Vlada poduzeti dodatni napor kako bi ostvarila postavljeni uvjet", rekao je Asselborn.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn rekao je da je odluka Vijeća signal zemljama "zapadnog Balkana da su im vrata EU-a otovrena, čim ispune postavljene uvjete".

On je istaknuo da je za EU važno postojanje pravne države i ispunjavanje međunarodnih obveza.

"Vijeće je usvojilo pregovarački okvir, što znači da je EU spremna čim Hrvatska bude spremna. Hrvatska budućnost je u europskoj obitelji", rekao je Rehn.

U zaključcima se ovaj put ne spominje izravno "posljednji optuženik" koji mora što prije biti lociran i izručen u Haag, kako je to ranije stajalo u prosinačkoj odluci Europskog vijeća, ali se podsjeća na te zaključke.

"Vijeće je ponovilo važnost pune suradnje s ICTY-em svih zemalja zapadnog Balkana; riječ je o bitnom zahtjevu za nastavak njihova približavanja EU-u. Vijeće je također podsjetilo na zaključke Europskog vijeća iz prosinca 2004. godine", kaže se u zaključcima.

Upitan zašto u zaključcima nije spomenut odbjegli general Ante Gotovina, Asselborn je precizirao da u zaključcima iz prosinca nije spomenuto da je uvjet njegovo izručenje ICTY-ju, nego da je uvjet puna suradnja s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙