FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić poslao jasnu poruku da Zagreb ne želi Kesića - tisak

SARAJEVO,12. travnja(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jasnoje poručio da Branko Kesić nije dobro došao u Zagreb kao noviveleposlanik Bosne i Hercegovine te da će ta zemlja morati pronaćipogodniju osobu koja će zamijeniti Zlatka Dizdarevića, ocijenili su uutorak sarajevski dnevni listovi.
SARAJEVO,12. travnja(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jasno je poručio da Branko Kesić nije dobro došao u Zagreb kao novi veleposlanik Bosne i Hercegovine te da će ta zemlja morati pronaći pogodniju osobu koja će zamijeniti Zlatka Dizdarevića, ocijenili su u utorak sarajevski dnevni listovi.

Diplomatski spor između Hrvatske i BiH dobio je središnje mjesto na naslovnici "Dnevnog avaza" koji zapravo podupire Mesićevo stajalište u svezi s Kesićevom nominacijom.

"Mesić i Paravac u žestokom klinču", naslov je teksta u kojemu "Avaz" zaključuje kako je "nakon blamaže s Draganom Božanićem, BiH dobila još jedan diplomatski šamar i to od Hrvatske, svog prvog susjeda".

Dragan Božanić ratni je urednik televizije bosanskih Srba na Palama i bliski suradnik Radovana Karadžića a pokušaj sadašnjih vlasti u Banjoj Luci da ga se imenuje za veleposlanika u Washingtonu pa u Vijeću Europe neslavno je propao, jer on nije dobio suglasnost domaćina za preuzimanje tih dužnosti.

I nakon toga Božanić je "proguran" na dužnost veleposlanika u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu, no bez izgleda za kontakte s predstavnicima zapadnih zemalja.

Umjesto da priznaju grešku do koje je došlo imenovanjem Kesića, u uredu aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Borislava Paravca odlučili su upustiti se u diplomatski klinč s čelnikom susjedne Hrvatske, konstatira "Avaz".

"Umjesto da se Mesićev istup shvati kao prijateljski, u priopćenju iz Paravčevog ureda predsjedniku Hrvatske očitane su 'lekcije iz diplomacije'", navodi list podsjećajući na ljutito priopćenje koje je uslijedilo kao reagiranje na Mesićev istup tijekom oproštajnog susreta s Dizdarevićem.

Sam Dizdarević za ovaj je list pojasnio kako je u Zagrebu kao skandal doživljen nedavni istup jednog od Paravčevih suradnika koji je, sudjelujući na sastanku Koordinacije Srba u Hrvatskoj, lošom ocijenio njihovu poziciju.

Paravčev predstojnik ureda Simo Bozalo u međuvremenu je krivnju za nastali spor pokušao prebaciti na Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

On je izjavio kako do problema ne bi ni došlo da je Ministarstvo na vrijeme dostavilo informaciju kako Kesić nije dobio agreman.

"Diplomatski uvijeno ali i prilično glasno za one koji to trebaju čuti, predsjednik Mesić je poručio kako očekuje da će BiH u Zagreb poslati nekog drugog umjesto Kesića", piše "Oslobođenje" citirajući govor hrvatskog predsjednika tijekom susreta s Dizdarevićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙